Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desať rokov uniká výbušný metán do ovzdušia. Mesto nekoná, tvrdia miestni
Zdielať na

Desať rokov uniká výbušný metán do ovzdušia. Mesto nekoná, tvrdia miestni

KOMÁRNO / Z termálneho vrtu v Komárne stále uniká výbušný metán. Odborníci na to upozornili mesto, to ale žiadne konkrétne opatrenie neurobilo. Chrániť pritom treba nielen ľudské životy, ale aj životné prostredie. Metán voľne uniká do ovzdušia už celých 10 rokov.

Každý deň  už 10 rokov na kúpalisku v Komárne uniká do ovzdušia 300 kubíkov metánu. Produkuje ho tisíc metrov hlboký vrt do termálnej vody zo 60. rokov minulého storočia. 

Na Slovensko žiaden termálny prameň neprodukuje až takýto objem plynu. Ten by stačil aj na kogeneračnú jednotku. "Ktorá by bola prínosom pre kúpalisko, čo sa týka úspor energií," hovorí Tomáš Nagy, riaditeľ mestskej organizácie spravujúcej kúpalisko. Nagy spravil aj nový rozbor, ktorý množstvo metánu potvrdil a mesto naň upozornil ešte pred 2 rokmi.

Ľudský faktor

"Situáciu musíme, aj chceme riešiť, ale my sme žiadali ešte ďalšie informácie, ďalšie detaily," vraví viceprimátor mesta Komárno, Béla Keszegh. Na kúpalisku momentálne prítomnosť metánu riešia odvetrávaním priestorov, keďže je ľahší ako vzduch. "To je ale stále o ľudskom faktore, môže sa stať, že niekto zabudne zapnúť vetranie, alebo sa vypne," upozorňuje Nagy. 

Hrozba výbuchu 

V maďarskom meste Nyíregyháza podobný problém neustále odsúvali a došlo k výbuchu v priestoroch krytého bazéna. Okrem ohrozenia zdravia sa porušuje aj zákon o ochrane životné prostredia vypúšťaním metánu do voľného ovzdušia.

Vedenie mestského kúpaliska už vypísalo verejné obstarávanie na odplyňovacie zariadenie. Od mesta potrebujú peniaze na prvú, zvýšenú splátku – v rozpočte na tento rok ju ale mesto nemá. "Zatiaľ ešte nie, ale ak poslanci chcú, určite nájdeme na to nejaký zdroj," vraví Keszegh. 

O nebezpečenstve metánu svedčí aj prípad, pri ktorom v šachte na dvore rodinného domu došlo k výbuchu priamo pod nohami Jána: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy