Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Polícia navrhla prokuratúre obžalovať podnikateľa Bašternáka
Zdielať na

Polícia navrhla prokuratúre obžalovať podnikateľa Bašternáka

BRATISLAVA / Polícia uzavrela kauzu Bašternák s tým, že pre podnikateľa podala návrh na podanie obžaloby. Prokurátor musí rozhodnúť, či podnikateľa pošle pred súd. Podnikateľ už vyjadril účinnú ľútosť a zaplatil necelé dva milióny eur. Teraz čaká, či mu to bude stačiť na to, aby sa zbavil obvinení za neoprávnené nadmerné odpočty DPH.

Pre Aktuality.sk to potvrdil zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní. "Vyšetrovanie predmetnej trestnej veci bolo vyšetrovateľom Policajného zboru ukončené začiatkom tohto týždňa a spis bol zaslaný dozorovému prokurátorovi na ďalšie konanie,“ uviedol hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Vyšetrovateľ by sám mohol zastaviť trestné stíhanie len v prípade, že by ešte nebol nikto obvinený. Keďže bol ale podnikateľ Ladislav Bašternák obvinený a to ešte 17.marca minulého roku, o tom, či bude, alebo nebude trestné stíhanie voči nemu napokon zastavené, rozhodne až prokurátor.

Policajný prezident Tibor Gašpar pritom už koncom minulého roka avizoval, že Bašternákova daňová kauza sa skončí práve návrhom na podanie obžaloby. Podnikateľ, v ktorého byte v rezidencii Bonaparte býva predseda vlády Robert Fico, je obvinený zo zločinu neodvedenia dane a poistného.

Spornú sumu zaplatil 

Vyšetrovanie daňovej kauzy Ladislava Bašternáka polícia ukončila už v priebehu minulého týždňa. Podnikateľ si chcel na základe zistení uplatniť účinnú ľútosť.

Pri uplatnení účinnej ľútosti je ale nevyhnutné, aby obvinený svoj skutok nie len priznal a oľutoval, ale aj spornú sumu do 24 hodín doplatil. V prípade podnikateľa malo ísť až o dva milióny eur. Podľa portálu aktuality.sk túto sumu vyplatil. 

Kauza Bašternák

V kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka sa jedná o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár. 

Bašternák údajne 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy