Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podnikateľ Bašternák vráti milióny štátu. Uplatnil si účinnú ľútosť
Zdielať na

Podnikateľ Bašternák vráti milióny štátu. Uplatnil si účinnú ľútosť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podnikateľ Ladislav Bašternák skutok priznal a uplatnil si účinnú ľútosť. Spornú sumu bude musieť zaplatiť.

Vyšetrovanie daňovej kauzy Ladislava Bašternáka polícia ukončila už v priebehu minulého týždňa. Podnikateľ si chcel na základe zistení uplatniť účinnú ľútosť. Ladislav Bašternák bol od minulého marca obvinený z neodvedenia dane a poistného.

Pri uplatnení účinnej ľútosti je nevyhnutné, aby obvinený svoj skutok nie len priznal a oľutoval, ale aj spornú sumu do 24 hodín doplatil. Tento čas mu plynie od zverejnenia výsledkov vyšetrovania. V prípade podnikateľa malo ísť až o dva milióny eur.

Zdroj z prostredia orgánov činných v trestnom konaní potvrdil pre portál aktuality.sk, že Ladislav  Bašternák účinnú ľútosť uplatnil. 

Minulý týždeň sa k výsledkom vyšetrovania vyjadril aj Daniel Lipšic, bývalý minister vnútra. Vo svojom vyhlásení upozornil na verdikt Ústavného súdu v inej daňovej kauze, v ktorom sa uvádza, že v prípade vratiek DPH nie je možné uplatniť si účinnú ľútosť.

Kauza Ladislava Bašternáka o neodvedení dane a poistného

V kauze podnikateľa Ladislava Bašternáka sa jedná o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár. 

Bašternák údajnej 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy