Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súd uzavrel kauza takzvaných piešťanských piťovcov
Zdielať na

Súd uzavrel kauza takzvaných piešťanských piťovcov

BANSKÁ BYSTRICA / Šecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v stredu uzavrel kauzu takzvaných piešťanských piťovcov. Dvoch mužov, ktorí podľa obžaloby patrili do zločineckej skupiny a finančne profitovali z jej činnosti, senát oslobodil. Uplatnili zásadu, podľa ktorej sa v prípade pochybností rozhoduje v prospech obžalovaného.

Podľa prokurátora mali patriť do zločineckej skupiny s pracovným názvom piešťanskí piťovci. Obžaloba im kládla za vinu účasť v zločineckej skupine či profitovanie z jej činnosti. Ľuboš Ferus mal pôsobiť na vyšších miestach riadenia. Druhý z obžalovaných, bývalý kriminalista z Pešťan mal zase skupine vynášať informácie z policajných spisov.

"Sú obvinení zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Z obzvlášť závažného zločinu podieľníctva a závažného zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa," uviedla hovorkyňa ŠTS Pezinok.

Proti obžalovaným v procese vypovedal aj Róbert Bíly, niekdajšia hlava skupiny. Po priznaní a uzavretí dohody o vine a treste si odpykáva 8 ročný trest za založenie zločineckej skupiny a teraz vypovedá proti ostatným. "To, že  dostal dostal zmiernenie trestu za to, že usvedčuje páchateľov, nemôžeme jeho výpoveď považovať apriori za nepravdivú," uviedol prokurátor ÚŠP.

Pri výpovediach svedkov mal senát pochybnosti, nemal stopercentnú istotu, že hovoria pravdu a teda rozhodol podľa zásady pri pochybnostiach v prospech obžalovaných. "Senát Špecializovaného trestného súdu oslobodil obžalovaných spod obžaloby nakoľko nebolo dokázané, že sa stali skutky, pre ktoré boli stíhaní," dodala Kudjaková.

"Podľa môjho názoru ide potom o vyhodnocovanie pocitov a nie racionálnych dôvodov," dodal prokurátor.

"Musí skončiť doba, keď sa kšeftuje so svedectvami za miernejšie tresty, dovolať sa spravodlivosti trvá našim súdom dlhšie," myslí si obhajca Viktor Križiak.

Prokurátor sa voči trestu odvolal, na rade je najvyšší súd. "Odvolal som sa, lebo podľa mňa nezmenila dôkazná situácia," uviedol prokurátor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy