Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Súd rozhodol. Vodič, ktorý blokoval cestu sanitke, si odsedí 18 mesiacov
Zdielať na

Súd rozhodol. Vodič, ktorý blokoval cestu sanitke, si odsedí 18 mesiacov

TRENČÍN / Vodič automobilu, ktorý v máji 2016 blokoval cestu sanitky a tým spôsobil kolízne situácie aj s inými vodičmi si dnes vypočul rozsudok. Podľa súdu by mal odsedieť 18 mesiacov.

V máji 2016 pobúrili mnohých zábery auta, ktoré blokovalo prejazd sanitky, v momente, keď sa ponáhľala do trenčianskej nemocnice so zranenou dôchodkyňou. 

"Vodič vytváral kolízne situácie, všetkým, ktorí jazdili na danej komunikácii," povedal Milan Holéci, znalec z odboru cestnej dopravy.

Napriek tomu, že ostatní vodiči sa snažili vytvoriť priestor na prejazd sanitky, vodič na stranu neuhol a neustále išiel pred sanitkou. Odôvodňoval to tým, že chcel iba pomôcť. "Sanitka zrazu zostala na kraji cesty. Preto som si myslel, že chce aby som išiel ďalej. Avšak zrazu sa sanitka znovu rozbehla. V tom momente som usúdil, že asi chce, aby som išiel pred ním, že ide o záchranu života, a tak som išiel asi desať metrov popredu." uviedol vodič auta Boris Záhumenský.

Po tomto incidente policajti okamžite vodičovi zadržali vodičský preukaz a obvinili ho z prečinu všeobecného ohrozenia. Prípad sa následne dostal až na súd. Sudca na okresnom súde v Trenčíne bol nekompromisný. Za svoju riskantnú jazdu by mal ísť do vezenia. "Sudca vydal trestný rozkaz, ktorým obvineného uznal vinným z prečinu všeobecného ohrozenia. Obvinenému uložil trest odňatia slobody na dobu 18 mesiacov," uviedol Michal Turák z krajského súdu v Trenčíne.

Súd pritom uviedol, že vodič svojou jazdou spôsobil 22 kolíznych situácií. Trest by si mal odpykať vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň si tak skoro za volant nesadne. "Obvinenému súd udelil trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo každého druhu na dobu 9 rokov," dodal Michal Turák.

"S takýmto trestom sme sa ešte nestretli. Otázka je, či to má byť nejaký precedens, alebo to má byť nejaké vodítko do budúcnosti, to už neviem," povedal Milan Holéci.

Obvinený sa k rozhodnutiu súdu odmietol vyjadriť, komunikuje jedine prostredníctvom sociálnej siete. Na internete zverejnil trestný rozkaz, ktorý dostal s komentárom, že ide o výsmech spravodlivosti. Trest sa mu zdá príliš prísny.

Podľa informácií zo sociálnej siete, sa vodič chce proti rozhodnutiu súdu odvolať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy