Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Postrach Dunajskej Stredy dostal za dve surové vraždy doživotie
Zdielať na

Postrach Dunajskej Stredy dostal za dve surové vraždy doživotie

TRNAVA / Na doživotný pobyt za mrežami odsúdil Okresný súd v Trnave Ladislava M. z Dunajskej Stredy, ktorý podľa obžaloby začiatkom roku 2015 zavraždil v rodnom meste 55-ročnú Máriu a koncom toho istého roku 63-ročného Františka. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obvinený sa voči nemu odvolal.

Ladislav M. si rozsudok vypočul s putami na rukách, podľa príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže by mohol byť bez pút aj v súdnej sieni nebezpečný. Počas súdneho procesu urobil vyhlásenie, ktorým sa priznal k vražde Františka. Vraždu ženy, ktorá mu mala vymeniť zips na bunde, ale popieral.

Súd v tomto prípade vykonal rozsiahle dokazovanie a uznal ho za vinného aj zo skoršej vraždy. Okrem množstva nepriamych dôkazov vraha usvedčila aj analýza DNA zo vzorky krvi nájdenej na mieste vraždy. Motívom mal byť v oboch prípadoch majetkový prospech, nezamestnanému páchateľovi chýbali peniaze. 

Aj keď 35-ročný Ladislav popieral požívanie omamných látok, analýzou zistili v jeho tele prítomnosť veľkého množstva metamfetamínu. "Vedela som, že niečo s drogami má spoločné, to sme vedeli, on bol v podstate slušne vychovaný, to o sebe tvrdil, ale keď fetoval, alebo pil, tak bol agresívny," spomína suseda. 

Náprava nie je možná 

Znalci prognózu vývoja obžalovaného vo vzťahu k trestnej činnosti označili za nepriaznivú, rovnako ako aj prognózu jeho resocializácie. "Uloženie takéhoto trestu si vyžaduje účinná ochrana spoločnosti, podľa súdu nie je nádej, že by páchateľa bolo možné napraviť trestom odňatia slobody do 25 rokov,“ uviedol predseda senátu Okresného súdu v Trnave počas zdôvodňovania doživotného trestu odňatia slobody.

Brutálne vraždy

Obe vraždy z Dunajskej Stredy spájala mimoriadna brutalita. Mária bola dobitá a dorezaná, okrem iných zranení utrpela aj zlomeninu lebečnej spodiny. Františka páchateľ zabil 49 bodnými a bodnoreznými ranami do hlavy, krku a rúk. Následne ho zabalil do potravinárskej fólie a koberca, s úmyslom telo podpáliť. Polícia v roku 2015 podozrievala Ladislava M. už po januárovej vražde, vtedy jej ale chýbal dostatok dôkazov na to, aby ho dostala pred súd.

Slovenskom otriasol aj prípad Beštia, kedy 38-ročný muž spáchal niekoľko brutálnych vrážd: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy