Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mimoriadne tragické Vianoce v Tatrách. Ďalší mŕtvi a niekoľko zranených
Zdielať na

Mimoriadne tragické Vianoce v Tatrách. Ďalší mŕtvi a niekoľko zranených

Archívna reportáž

VYSOKÉ TATRY / Horskí a leteckí záchranári boli v stredu nepretržite v teréne. Na viacerých miestach v Tatrách ich zamestnali záchranné akcie.

Z popradského letiska odlietal vrtuľník už pred šiestou ráno. Horskí a leteckí záchranári smerovali do Malej Studenej doliny, kde spadol jeden z dvojice poľských horolezcov. Spadnutého muža sa podarilo nájsť približne hodinu po páde. Urobil osudnú chybu: "Mal mačky na batohu priviazané a jeho pár skončil tragicky, takže treba tie veci aj používať. Aj keď sa zdá, že ešte to netreba, už to vtedy treba," hovorí vedúci záchrany HZS Vysoké Tatry Marián Červienka. 

Horskí a leteckí záchranári ho z terénu dostali a priviezli na heliport do Starého Smokovca, kde ďalej o jeho život bojovali. Žiaľ, svojim zraneniam podľahol. Medzitým už ale prišlo volanie o pomoc pod Téryho chaty: "Nedalo sa nám vletieť do doliny, lebo nás odtiaľ vyfúklo," povedal Črevienka. To už stúpali horskí záchranári hore po svojich. "Za pomoci aj chatára aj Téryho chaty, ktorý tam prišiel so zatejpovacími prostriedkami aj s kanadskými saňami. Pacientovi zafixovali zranené končatiny," vysvetľuje situáciu Červienka. 

No a kým jedna skupina horských záchranárov znášala ťažko raneného muža spod Téryho chaty, druhá už smerovala do Kráľovského žľabu. Tu skonal český turista: "Český turista vystupujúci na Slávkovský štít padol dolu Kráľovským žľabom, čo je vyše 1000 metrov. Samozrejme tento pád skončil tragicky," hovorí o ďalšej udalosti vedúci záchrany HZS. 

Medzitým už potrebovala pomoc leteckých záchranárov žena, ktorý padala niekoľko metrov pri vodopáde skok: "Pádom utrpela poranenia brucha a hrudníka," hovorkyňa VZZS ATE Poprad Zuzana Hopjaková. Po tejto akcii letela posádka vrtuľníka pod Slávkovský štít, kde sa pošmykla ďalšia turistka: "Po približne 250 metrovom páde utrpela žena poranenia, s ktorými bola letecky prevezená do Starého Smokovca a tam si ju prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci," objasnila udalosť Hopjaková. 

Deň vyvrcholil záchrannou akciou pod Jahňacím štítom. Tam sa vážne zranili dve deti. Štrnásťročné dievčatko bojuje o život, jej o tri roky mladší brat je tiež vážne ranení. Boli na túre s otcom. Tento deň bol pre leteckých a horských záchranárov veľmi náročný, akcie prebiehali súbežne na viacerých miestach a zranení, či tí, ktorí zahynuli majú niečo spoločné: "Príčinou všetkých týchto nešťastí je zľadovatený povrch, na ktorom sa ľudia nevedia pohybovať alebo nemajú dostatočnú výstroj," hovorí riaditeľ horskej záchrannej služby Jozef Janiga. 

Tohtoročné Vianoce tak boli vo Vysokých Tatrách mimoriadne tragické a od včera tu zahynuli štyria ľudia a niekoľko ťažko ranených stále leží v popradskej nemocnici. Návštevníkov, ktorí sa chystajú na túry, horská služba varovala pred nepriaznivými podmienkami, predovšetkým zľadovateným povrchom, kvôli ktorému hrozí nečakané pošmyknutie. Zdôraznila, že je potrebné mať príslušné vybavenie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy