Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Britská vláda nalieha na Harryho, aby na svadbu nepozval Obamu
Zdielať na

Britská vláda nalieha na Harryho, aby na svadbu nepozval Obamu

LONDÝN / Britská vláda sa bojí rozporu s USA, ktorý by mohla vyvolať svadba princa Harryho a herečky Megan Markel.

Britská vláda nalieha na princa Harryho, aby nepozval bývalého amerického prezidenta Baraca Obamu s manželkou na svoju svadbu. Napísal to britský bulvárny plátok The Sun, podľa ktorého sa vláda obáva reakcie, ktorú by to mohlo vyvolať u súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Harry a jeho americká snúbenica Meghan Markel dali už predtým najavo, že si prajú, aby Obamoví na ich veľký deň 19. mája dorazili.

Tridsaťtriročný Harry sa s bývalým prezidentom a jeho manželkou spriatelil pri príležitosti charitatívnej športovej súťaže Invictus Games pre vojenských veteránov, ktorí zostali po vojenských zraneniach invalidní. 

Naopak je všeobecne známa nechuť Harryho a Meghan k Trumpovi, ktorého na svadbu rozhodne pozvať neplánujú. Meghan zároveň v minulom roku na internete negatívne komentovala Trumpovu predvolebnú kampaň. 

Britské ministerstvo zahraničia a úrad britskej premiérky tak majú veľké obavy, že táto udalosť znemožní Therese Mayovej zmysluplne s Trumpom spolupracovať. "Harry dal jasne najavo, že Obamových na svojej svadbe chce, a to spôsobuje veľa nervozity," uviedol podľa The Sun vysoko postavený vládny činiteľ. "Trump by mohol veľmi zle reagovať, keby sa Obamovi dostali na svadbu skôr, než by sa on vôbec stretol s kráľovnou," dodal.

Vzhľadom k tomu, že svadba nie je štátna záležitosť, môže k nej vláda vydať iba doporučenia. Hlavy štátov a vlád nebudú oficiálne pozývané. Zoznam hostí zostaví Buckinghamský palác namiesto ministerstva kultúry, ktoré sa ujíma tejto úlohy napríklad pri štátnych pohreboch. 

S Trumpom má pritom svoje rozpory aj britská vláda. Premiérka Mayová ho neváhala nedávno kritizovať za to, že zdieľal na Twitteri protimoslimský obsah z účtu britskej krajnej pravice. 

Princ Harry už navštívil aj Slovensko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy