Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Polícia má vypracovať majetkové profily Kaliňáka, Počiatka i Bašternáka
Zdielať na

Polícia má vypracovať majetkové profily Kaliňáka, Počiatka i Bašternáka

BRATISLAVA / Podľa generálnej prokuratúry má polícia vypracovať majetkové profily všetkých osôb, ktoré boli zapojené do obchodných prevodov firmy B.A Haus. Ide o predaj vlastníckeho podielu podnikateľa Ladislava Bašternáka ministrovi vnútra Kaliňákovi a Jánovi Počiatkovi. Prokuratúra už skúmala, či prevody neboli korupčným konaním podnikateľa smerom k politikom. Podnikateľa už polícia obvinila pre podozrenia z daňových podvodov, ale v inom prípade.

Po medializovaní podozrení, že prevody podielov v spoločnosti B.A. Haus medzi bratislavským podnikateľom Bašternákom, Jánom Počiatkom, ministrom Kaliňákom a jeho spoločníkom môžu naznačovať možné korumpovanie politikov, začala prípad preverovať prokuratúra. "Čiže podozrenie, štandardne z legalizácie z príjmov. Kedže po opätovnom preskúmaní veci takéto podozrenie nebolo, napriek tomu sa vydal pokyn," uviedol námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky. 

Polícia podľa generálnej prokuratúry ide vypracovať majetkové profily všetkých osôb, ktoré sa na transakciách zúčastnili. Je otáznem či polícia naozaj odkryje majetkové pomery Kaliňáka, Počiatka, Bašternáka a ďalších osôb. Podľa viacerých advokátov, ktorých TV JOJ oslovila, a ktorí nechú byť menovaní, termín majetkový profil je nepresný a zákon ho nepozná.

Šufliarsky TV JOJ vysvetlil, čo pod pojmom majetkový profil máme rozumieť. "Majetkový profil je vlastne preverenie majetkovej podstaty konkrétnej osoby, jej záväzkov, jej pohľadávok, vlastníctvo k hnuteľným, nehnuteľným veciam, cenným papierom, k nehmotným statkom, alebo k nehmotným hodnotám, ktoré majú majetkový význam. Robí sa to v súvislosti s finančným vyšetrovaním," povedal Šufliarsky. 

Ak generálna prokuratúra očakáva, že Kaliňáka, Počiatka, Bašternáka a ďalšie osoby pre obchody v B.A Hous rozpracuje spravodajská polícia, tak potom Národná kriminálna agentúra a jej Finančná spravodajská jednotka, a to zrejme kontrolou podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku. O žiadne majetkové profily nepôjde. K očakávaniam prokuratúry sa vyjadrilo aj policajné prezídium. "Národná jednotka finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry, vykonáva operatívne preverovanie uvedených skutočností. A vzhľadom na to, nie je možné v súčasnosti poskytnúť žiadne bližšie informácie," povedal hovorca Prezídia policajného zboru Martin Wäldl.

Podľa zistení TV JOJ v tejto súvislosti exminister financií a bývalý minister dopravy Ján Počiatek zatiaľ nebol políciou k preukazovaniu majetku kontaktovaný. Osobne na previerku pre nákup akcií od Bašternáka reagovať nechcel. Pre TV JOJ ale uviedol, že ak ho policajti oslovia, bez problémov bude spolupracovať. Pôvod Bašternákového majetku polícia už preverovala pre iné prípady. Vyjadril sa aj minister vnútra Robert Kaliňák: "Nič verejnejšie ako môj majetkový profil neexistuje, preto s jeho obstaraním určite nebude problém. Pri nákupe akcií BA Haus mi v prvom rade išlo predovšetkým o dva byty v dome, v ktorom bývam. Na túto transakciu som si zobral úver z banky, čo videl pán Rybanič, aj celá opozícia," uvádza vo svojom stanovisku.

Minister vnútra Robert Kaliňák čelil aj svojmu štvrtému odvolávaniu. Dôvodom boli podľa opozície práve jeho kauzy, s ktorými Kaliňáka spájajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy