Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nevinná grilovačka sa takmer skončila smrťou dobodaného chlapca
Zdielať na

Nevinná grilovačka sa takmer skončila smrťou dobodaného chlapca

HLOHOVEC / Patrik (14) začiatkom apríla niekoľko krát bodol o rok staršieho kamaráta, ktorý skončil v nemocnici. Patrika vzal súd do väzby a je obvinený z trestného činu vraždy v štádiu pokusu. Advokát chce ale kvalifikáciu zmeniť.

Partia mladých ľudí v apríli opekala v obci Kľačany v hlohoveckom okrese. Najprv nevinná zábava sa vo večerných hodinách skončila krvavo. Patrik sa so svojím o rok starším kamarátom Adamom pohádal. Hádka prerástla do bitky a Patrik následne schytil nôž a Adama s ním niekoľkokrát bodol. Podľa prokuratúry to bolo až päťkrát. Napriek tomu, že mu kamaráti zavolali pomoc, zranený Adam prešiel niekoľko metrov k rodinnému domu, kde mu majitelia poskytli prvú pomoc a čakali na záchranárov. Kamaráti medzitým odišli.

Obyvateľka domu opísala udalosť: "Kričal o pomoc. Títo mladí tu stáli. Zobrali sme ho ku mne dovnútra. A vôbec to nebol pekný pohľad. Ešte stačil zavolať otca a policajtov. Mal veľké rany, až kosť som mu na ruke videla."

Adama záchranári previezli do trnavskej nemocnice, kde ho operovali. Chlapec mal ranu v ľavom ramene, stehne, v pravom ramene a dve bodné rany mal aj na chrbáte. Patrika zadržali policajti a po výsluchu sa postavil pred sudkyňu Okresného súdu v Trnave.

Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského prezídia v Trnave, potvrdila situáciu: "Vyšetrovateľ obvinil 14-ročného mladíka z obzvlášť závažného zločinu vraždy, v štádiu pokusu."

Obvineného Patrika vzali do vyšetrovacej väzby z preventívneho dôvodu. Voči verdiktu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať krajský súd. Aj keď to dobodaný Adam prežil, Patrik je obvinený z najzávažnejšieho trestného činu.

Mária Linkešová dodáva: "Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie prípadu návrhom na podanie obžaloby 20. októbra 2017. Štrnásťročný mladík bol obvinený zo zločinu vraždy, v štádiu pokusu. Prípadom sa zaoberá Krajská prokuratúra v Trnave."

Hovorca krajskej prokuratúry v Trnave sa k situácii vyjadril: "V predmetnej veci prokurátor Krajskej prokuratúry v Trnave podal na obvineného mladistvého P.M. Okresnému súdu v Trnave obžalobu, pre obzvlášť závažný zločin vraždy, v štádiu pokusu."

Zvyčajne ide o trestnú sadzbu od dvoch do siedmich rokov. Lenže aj tu sa zohľadňuje závažnosť konania."Dôležité je vedieť, aký bol motív spáchania trestného činu a takisto spôsob spáchania trestného činu. To znamená, modus operandi páchateľa, čo tým konaním chcel docieliť. Či chcel iba jedenkrát bodnúť alebo viackrát bodnúť a všetko závisí od vyhodnotenia danej situácie," uvádza Tomáš Strémy, odborník na trestné právo. 

Podľa našich informácií chce advokát obvineného Patrika zmeniť trestnú kvalifikáciu činu. Teda z obzvlášť závažného zločinu vraždy v štádiu pokusu. na trestný čin ublíženia na zdraví. No podľa vyjadrenia krajskej prokuratúry sa to bude posudzovať až na súde, a to aj na základe predložených dôkazov. 

Viac informácii o udalosti si môžete pozrieť aj v nasledujúcom videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy