Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dôchodkyňa otrávila svojich susedov. Jed im primiešala rovno do jedla
Zdielať na

Dôchodkyňa otrávila svojich susedov. Jed im primiešala rovno do jedla

VERMONT / Život sedemdesiatročnej dôchodkyne v dome s opatrovateľskou službou vôbec nebol taký nudný, ako by si väčšina ľudí myslela. Priamo v kuchyni vyrábala ricín a testovala ho na svojich susedoch.

Nebezpečný jed objavili v opatrovateľskom dome v americkom meste Shelburne v štáte Vermont. Agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie zatkli 70-ročnú Betty Millerovú. K tomu, že vo svojom byte vyrábala toxický ricínový prášok a najmenej trikrát ho dala do jedla svojich susedov, sa dobrovoľne priznala. "Ricín je teoreticky označovaný ako zbraň hromadného ničenia. Má skoro rovnaké účinky ako známejší antrax," vysvetľuje komisár Mark Levine. 

Dôchodkyňa svoje konanie odôvodnila tým, že si chcela ublížiť. Účinok jedovatého prášku sa ale najprv pokúšala otestovať na ostatných obyvateľoch domu s opatrovateľskou službou. Ricín im pridala do jedla aj nápojov najmenej pri troch príležitostiach. "V malom množstve uškodí. Po užití viacerých gramov prášku skončí človek na jednotke intenzívnej starostlivosti a nemusí to prežiť," opisuje Levine.

Dôchodkyňa získala toxický prášok zo semien ricínu. Úradom povedala, že vo svojej kuchyni vyrobila dve až tri polievkové lyžice tohto prášku. Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že vie o jednej osobe, u ktorej sa prejavili príznaky otravy ricínom. Dôchodkyňu majú vypočuť ešte v priebehu budúceho týždňa a až potom rozhodnú o jej treste.

Pomocou jedu upravil svoj osud aj generál Slobodan Praljak. Po vynesení rozsudku vypil priamo pred súdnym tribunálom jed.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy