Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza vraždy podnikateľa Kubašiaka v Polomke je opäť pred súdom
Zdielať na

Kauza vraždy podnikateľa Kubašiaka v Polomke je opäť pred súdom

Archívne video

BRATISLAVA / Kauza vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke ide po 11 rokoch znova pred súd. Vo veci sú pritom už právoplatné rozsudky. Tentokrát spis dostal senát Najvyššieho súdu na čele s predsedom Štefanom Harabinom.

Stalo sa tak pritom, aj napriek tomu, že mu sudcovská rada ešte v auguste pozastavila prideľovanie nových vecí. Návrh na to dala predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová. Na kauzu vraždy Kubašiaka sa to ale nevzťahuje. Hovorca súdu Boris Urbančík sa vyjadril: "Trestnú vec napadol Najvyšší súd ešte 11. 7. 2016. V tom čase nemal senát pozastavený nápad".

Stopka nových prípadov Harabinovmu senátu sa vzťahuje len na veci za posledné tri mesiace. Má ale podľa Borisa Urbančíka svôj dôvod: "K opatreniu došlo pre vysoký počet nevybavených vecí oproti iným senátom." Rozsudky v známom prípade z Polomky v okrese Brezno, sa tak otriasajú v základoch. Štefan Harabin je totiž známy tým, že ich ruší.

Vo veci vraždy Jána Kubašiaka totiž padlo dovolanie. Podali ho prokurátor aj jeden z odsúdených, brezniansky podnikateľ Igor Šajgal. Ten dostal ešte v októbri 2015 trest na osem rokov. Rozsudok si ale vypočuť neprišiel a doteraz je na úteku. Hovorkyňa súdu Nina Spurná dodáva: "Okresný súd v Banskej Bystrici v decembri 2015 na neho vydal európsky zatýkací rozkaz."

Podnikateľa Kubašiaka zavraždili strelou do hlavy 14. novembra 2006 v jeho dome v Polomke, v ktorom bola okrem rodiny ešte aj návšteva. Za vraždu súd odsúdil expolicajta Róberta Petluša na 25 rokov. Asistovali mu policajti Róbert Červeňan a Juraj Roszík. Tí dostali trest 8, resp. 8 a pol roka. Akciu si za dva milióny korún dohodol podnikateľ Šajgal. Najvyšší súd bude vo veci dovolania konať už zajtra.

Tu si môžete pozrieť reportáž o vynesení rozsudku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy