Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Popravu ťažko chorého odsúdenca po neúspešnom pokuse odložili
Zdielať na

Popravu ťažko chorého odsúdenca po neúspešnom pokuse odložili

Archívne video

WASHINGTON / Odkladom popravy o rok a pol dnes v štáte Ohio nateraz skončil hororový príbeh ťažko chorého odsúdenca na smrť. Osud šesťdesiatdeväťročného Alvu Campbella prenikol v minulých dňoch do amerického spravodajstva kvôli návrhu lekárov na špeciálnu procedúru, ktorá by odsúdencovi uľahčila pri poprave dýchať.

Campbell ako celoživotne ťažký fajčiar trpí obštrukčnou chorobou pľúc, štyrikrát denne je vraj odkázaný na pomoc pľúcnej ventilácie. Zle sa pohybuje, podľa advokátov má zrejme rakovinu pľúc a na tele vývod po ťažkej operácii čriev. K najvyššiemu trestu bol odsúdený za vraždu osemnásťročného mladíka v roku 1997, popravený injekciou mal byť dnes po niekoľkonásobnom neúspešnom odvolaní a žiadosti o milosť.

Hovorkyňa väznice v Ohijskej Lucasville JoEllen Smith novinárom pred pokusom o popravu povedala, že väzenská služba prihliada k zdravotným problémom odsúdenca a snažia sa podniknúť "náležité opatrenia". Lekári odporučili, aby pri poprave mal odsúdený pod hlavou vankúš, ktorý mu uľahčí dýchanie. Požiadavke vyhoveli.

Campbella vo štvrtok nakoniec nepopravili. Úkon bol po polhodine od začatia odvolaný, pretože lekárom sa nepodarilo nájsť vhodnú žilu, do ktorej by mu mohli injekciou vpraviť smrtiaci kokteil. Podľa agentúry AP to bolo len tretíkrát, kedy bola poprava v USA zrušená po začatí osudných procedúr. Odsúdený Campbell sa nakoniec vrátil do cely.

Guvernér štátu Ohio ešte dnes rozhodol o odklade Campbellovej popravy a to na 5. júna 2019.

Campbell mal byť pred dvadsiatimi rokmi súdený za ozbrojené prepadnutie, ale simuloval ochrnutie a pri transporte na vozíku premohol hliadku a zmocnil sa jej zbrane. Zastavil potom auto osemnásťročného Charlesa Dialsa, dvakrát ho strelil do hlavy a s autom ušiel. V detstve bol Campbell vystavený mučeniu, bitiu a sexuálnemu zneužívaniu. Neúspešnému pokusu popravy sa dnes prizerali sestra, brat a strýko Campbellovej osemnásťročnej obete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy