Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Parlament sa zaoberá zákonom, ktorý stopne mladým nekontrolovaný prístup na sociálne siete
Zdielať na

Parlament sa zaoberá zákonom, ktorý stopne mladým nekontrolovaný prístup na sociálne siete

BRATISLAVA / Slovenský parlament sa zaoberá zákonom, ktorý stopne deťom a tínedžerom nekontrolovaný prístup na sociálne siete. Predložil ho Úrad na ochranu osobných údajov spolu s rezortom spravodlivosti. Okrem Facebooku sa to má dotknúť aj online obchodov. Po novom také niečo bez súhlasu rodičov skrátka už nepôjde.

"V zákone je uvedené, že sú povinní zabezpečiť, aby ten súhlas bol daný vzhľadom na všetky okolnosti toho prípadu," povedal odborník na právo Milan Ficek. To ale okamžite vyvolalo rozpor medzi rodičmi a mladými ľuďmi. Dospelí sú nadšení.

"Schvaľujem, tie decká tam nemajú čo hľadať. Som za, pretože sú to ešte deti. Keď to nie je pod kontrolou rodičov, tak idú na všelijaké stránky," hovoria opýtaní ľudia. Tínedžeri sa ale deťmi už necítia. Skôr to vnímajú ako obmedzovanie. Táto novinka pramení z Európskeho parlamentu a rady EÚ, ktorí vydali nariadenie pre prevádzkovateľov sociálnych sietí. Cieľ je deťom zamedziť svojvoľnú registráciu. Zmeny musia štáty zaviesť do mája 2018.

"Cieľom tohto ustavenia je ochrana detí pred nejakou kyberšikanou," uviedla hovorkyňa úradu na ochranu osobných údajov Lucia Bezáková. Vekovú hranicu detí, ktorých sa zmena dotkne, únia určila v rozpätí od 13 do 16 rokov a je na voľbe každého štátu. Slovensko je za maximálnu možnú hranicu 16 rokov. Rovnako sa rozhodli aj v Luxembursku, v Holandsku, v Nemecku, Maďarsku a aj v Litve.

Odborníci sa ale obávajú toho, že aj po novom sa bude všetko diať ako doteraz. Deti totiž systém bez problémov oklamú. "Nie je možno na Facebook, aby zistil či to dieťa neklame," myslí si Ficek. "Zdá sa mi to absurdné, neviem si to v praxi nijako predstaviť. Pokiaľ Facebook, google alebo ktokoľvek povie, tu mi musíš odfajknuť, že máš 17 a viac, a ak máš menej, tak mi pošli oskenovaný súhlas tvojho rodiča, no tak sa každý rozhodne, že má 17," povedal IT odborník Peter Šebo. 

Tento zákon je v parlamente už v druhom čítaní. Podľa úradu na ochranu osobných údajov je ale na prevádzkovateľoch dotknutých internetových stránok ako sa so zmenou vysporiadajú. Ak tak neurobia hrozia im vysoké pokuty.

"Môže byť buď 10 miliónov eur alebo až do dvoch percent celosvetového ročného obratu za predchádzajúce účtovné obdobie," povedala Bezáková. Podľa IT odborníka riešiť by to skôr vedeli rodičia. "Sa dajú nastaviť rôzne rodičovské ochrany počítača," dodal Šebo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy