Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako konať, keď na dvere zaklope podvodník
Zdielať na

Ako konať, keď na dvere zaklope podvodník

BRATISLAVA / Dôchodcovia sú aj vďaka odvysielaným reportážam viac opatrní na podomových podvodníkov. Niektorí sú dokonca odvážnejší a týmto ľuďom sa aj postavia.

"Som nastrihala noviny a napchala do obalu," informuje babička. Takúto pascu nastražila na podvodníka 80-ročná Alžbeta. Muž chcel od nej peniaze, ona ale zavolala synovi a na políciu. Dohodli sa, že nachystajú obálku tak, aby vyzeralo, že sú v nej eurá a podvodníka chytili priamo pri čine.

Toto nie je ani zďaleka jediný prípad, kedy zobral dôchodca spravodlivosť do vlastných rúk. Podľa psychologičky ide málokedy o skratové konanie. To, že sa niektorí dôchodcovia vôbec nezľaknú koľkokrát aj o 40 rokov mladšieho útočníka či lupiča, vraj musia mať v krvi. "Zväčša ide o ľudí, ktorí celý život takto konali a boli zvyknutí riešiť problémy aktívne stavať sa k situáciám odvážne a tento zvyk im ostal a ostali mladí duchom," vysvetľuje psychologička Monika Longauerová. 

Takéto odvážne činy sú síce obdivuhodné, no na druhej strane aj veľmi nebezpečné. "V žiadnom prípade neodporúčame, aby sa do takýchto situácií ľudia púšťali sami, ale aby kontaktovali políciu, ktorá má na to prostriedky aj silu, aby útočníka spacifikovali," informuje hovorca policajného prezídia Michal Slivka. V kritických situáciách sa odporúča aj nahlas volať o pomoc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy