Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Väzba Pavla Ruska naďalej trvá. Aký bude verdikt krajského súdu je zatiaľ v nedohľadne
Zdielať na

Väzba Pavla Ruska naďalej trvá. Aký bude verdikt krajského súdu je zatiaľ v nedohľadne

BRATISLAVA / Vyšetrovanie v kauze Pavla Ruska obvineného z objednávky vraždy bývalej spoločníčky Sylvie Volzovej pokračuje. Doteraz k tomu vypovedali hlavné mená podsvetia, Ruskov ochrankár, a tiež šofér, ktorý ho na stretnutie s Černákom mal odviezť.

Obvinený exminister Rusko je vo väzbe už presne týždeň. Podľa svojho obhajcu Mareka Paru je na tom psychicky veľmi dobre. "On je veľmi racionálny človek a práve tá inteligencia mu pomáha veľmi dobre zniesť súčasnú situáciu, aj keď je to veľká psychická záťaž. Je na tom veľmi, veľmi dobre psychicky." 

Stále čaká na to, aký bude verdikt krajského súdu ohľadom väzby, proti ktorej podal sťažnosť on aj prokurátor. Odvolací senát ale ešte nemá spis v tejto veci ani len na stole. "Okresný súd môže predložiť vec odvolaciemu súdu, keď bude mať vykázané doručenie predmetného uznesenia u všetkých procesných strán," uviedol hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak.

Po predložení veci nadriadený súd rozhodne do piatich dní. Na doručenky stále čaká. Uznesenie okresný súd vyexpedoval procesným stranám ešte minulý týždeň. Ruskov advokát ho doteraz nemá. "K dnešnému dňu mi zatiaľ nebolo doručené uznesenie okresného súdu o vzatí môjho mandanta do väzby. S tým, že ja už som, aby som nezdržoval konanie, predložil sťažnosti," tvrdí obhajca Pavla Ruska Marek Para. 

Spúšťačom tejto kauzy bola nečakaná výpoveď Mikuláša Černáka odsúdeného na doživotie. "Pri tretej návšteve sa prijímalo fyzické trestné oznámenie, v ktorom sa popísali už podrobnosti celého deja. Od tohto momentu polícia koná, pretože má konkrétne informácie," uviedol policajný prezident Tibor Gašpar.

Okrem Černáka vypovedali aj svedkovia Lališ, Kaštan, Surový a vodič i ochrankár Pavla Ruska. Dalšie úkony sú podľa obhajcu naplánované na budúci týždeň tak, aby čo najskôr odpadla kolúzna obava. K úplnej zhode výpovedí ale nedošlo. "Sú tam určité diskrepancie, ktoré budeme potom hodnotiť my ako obhajcovia, a samozrejme prokurátor, prípadne vyšetrovateľ," povedal Para.

Zhodujú sa výpovede Černáka a Kaštana. Lališ objednávku vraždy poprel. Stretnutie Ruska s Černákom mali potvrdiť ochrankári oboch obvinených mužov. Jeden z nich vraj potvrdil aj samotnú objednávku vraždy Sylvie Volzovej. Pavol Rusko všetko odmieta.

Objednávku vraždy Silvie Volzovej mal podľa polície exminister riešiť ešte v roku 1997. Prípad vyšetruje tím Gorila. Pavlovi Rusko hrozí výnimočný trest, podľa expertky na trestné právo až na doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy