Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Fejky sú nebezpečné a ohrozujú zdravie. Čo robiť, ak ich kúpite v obchode?
Zdielať na

Fejky sú nebezpečné a ohrozujú zdravie. Čo robiť, ak ich kúpite v obchode?

SKALICA/TRNAVA / Napriek tomu, že obchodníkom, ktorí predávajú falošný tovar, hrozí pokuta v desiatkach tisícoch eur, honba za ziskom ich neodradí predávať. Často pritom ide o nekvalitný tovar z Číny. Či už ide o hračky, kozmetiku alebo oblečenie, zväčša je zdraviu nebezpečný. Colníci takýto tovar často zaistia na hraničných priechodoch, či v obchodoch. Ak ste takýto tovar objavili aj vy, môžete ho nahlásiť.

Ďalšie fejky, teda falošný tovar našli tentoraz trnavskí colníci v obchode v Skalici. Jeho celková hodnota je takmer 15 000 eur. Tento tovar colníci objavili počas kontroly zameranej na používanie elektronickej registračnej pokladnice.

"Obhliadkou predajných a skladovacích priestorov, colníci zistili, že sa v nich nachádzajú parfumy, spodná bielizeň a dáždniky, u ktorých vyhotovením, materiálom a predajnou cenou vzniklo podozrenie, že ide o falzifikáty," uviedla hovorkyňa Colného úradu v Trnave Iveta Zlochová.

Nebezpečný tovar

Vzhľadom k stále vysokému počtu falošného tovaru, ktorý je svojim vyhotovením nekvalitný, nebezpečný a hlavne často zdraviu škodlivý - a to aj v prípade oblečenia, ktoré môže spôsobiť zdravotné komplikácie, colníci podobné kontroly vykonávajú často.

"Od roku 2010 máme právomoci aj na domácom trhu, to znamená, že vieme kontrolovať tovar aj priamo v prevádzakach a častokrát práve v takýchto prípdoch prichádzame na to, že niektoré prevádzky nekonajú tak, ako by mali konať a predávajú aj falošný tovar, " uviedla hovorkyňa Finančnej správy SR Ivana Skokanová.

Najčastejšie sa faľšuje športová obuv, oblečenie, hračky, hodinky, šperky a voňavky. Ostatné roky sa už všetok tovar nemusí zlikvidovať. Týka sa to hlavne oblečenia, pokiaľ splní určité podmienky. Ostatný tovar skončí v spaľovni.

Ak uvidíte fejk, kontaktuje finančnú správu

"Spodnú bielizeň je možné poskytnúť aj na humanitárne účely, po predchádzajúcom posúdení príslušným orgánom dozoru o jej zdravotnej neškodnosti a odstránení ochrannej známky," dodala Iveta Zlochová.

Ako upozorňuje Ivana Skokanová z finančnej správy, v prípade, ak máte podozrenie napríklad na porušovanie práva duševného vlastníctva a predávanie nejakého falšovaného tovaru, ale napríklad aj akékoľvek podozrenie z trest.činnosti, čo sa táka dovozu a vývozu drog a podobne, kontaktujte linku finančnej správy, ktorá funguje bezplatne.

Bezplatné telefónne číslo na Finančnú správu SR: 0800110110. Kontaktovať ju môžete aj emailom alebo poštou.

Majiteľovi obchodu, v ktorom nájdu colníci falošné výrobky, hrozí okrem prepadnutia tovaru aj jeho likvidácia a pokuta vo výške 67 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy