Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdravotníci zachraňovali život zomierajúcej. Okolostojaci si robili selfie a vtipkovali
Zdielať na

Zdravotníci zachraňovali život zomierajúcej. Okolostojaci si robili selfie a vtipkovali

Archívna reportáž

PLZEŇ / Pri zásahu zdravotníkov, ktorí sa snažili zachrániť žene po kolapse, sa ľudia správali tak nevhodne, že musela zasiahnuť polícia. Podobné správanie si záchranári nepamätajú.

Pred nákupným centrom v Plzni skolabovala 73-ročná žena. Neďaleko stáli gymnazisti z Písku, ktorí prišli do Plzne na divadelné predstavenie. Keď si všimli hlúčik ľudí, išli sa pozrieť a na zemi uvideli ležať staršiu ženu. "Pretože sme v škole mali niekoľkokrát výuku prvej pomoc a ja som sa ju učil aj v autoškole, pokúsili sme sa o masáž srdca," povedal pre portál idnes.cz 17-ročný študent Martin Vokatý.

Martin sa v masáži srdca striedal s o rok mladším spolužiakom Mikolášem Housarem.  Dýchacie cesty žene spriechodnil tretí gymnazista, Lem Le Sy. Následne prevzali laickú resuscitáciu záchranári.

Prácu profesionálom značne komplikovali prizerajúci sa ľudia. "Nielenže mali neetické vtipy a hlúpe hlášky, ale všetko si aj fotili a dokonca si niekto robil aj selfie. Niečo podobné si nepamätáme," povedal hovorca krajskej záchrannej služby Milan Brejcha. Záchranári napokon museli zavolať policajtov, aby dav rozohnali. Prizerajúci sa boli totiž tak blízko, že záchranárom skoro šlapali na nohy. "Ak niekoho vzrušuje cudzie nešťastie a chce si ho vyfotiť, je to na ňom. Ale ak nám už sťažujú prácu, je to zlé," povedal Brejcha.

Dodal, že napriek kvalitnej laickej resuscitácii zo strany študentov, aj práci záchranárov, sa žene život nepodarilo zachrániť.

Pozrite si archívnu reportáž o poskytovaní prvej pomoci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy