Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodiny bez prúdu i bez strechy nad hlavou. Veterná smršť spôsobila veľké škody
Zdielať na

Rodiny bez prúdu i bez strechy nad hlavou. Veterná smršť spôsobila veľké škody

BRATISLAVA, DUNAJSKÁ STREDA / Včerajšia víchrica okrem tragickej udalosti a materiálnych škôd na smrť vydesila mnohých ľudí na juhozápade. Podľa očitých svedkov to miestami vyzeralo ako v apokalyptickom filme o hurikánoch alebo púštnej búrke. Do ovzdušia sa vznieslo obrovské množstvo prachu, piesku a rôznych kusov odpadkov. Vodiči na diaľnici išli krokom a zmocňovala sa ich hrôza. Veterná smršť spôsobila aj státisícové škody a predovšetkým komplikácie. Rodiny zostávali bez prúdu a niektoré doslova i bez strechy nad hlavou, ktoré silný vietor odvial.

​Plechovú strechu v obci Jahodná neďaleko Dunajskej Stredy silný vietor strhol z budovy. Skončila až na drôtoch elektrického napätia. Rodinu z domu museli evakuovať, skončila u príbuzných. Ostatným obyvateľom ulice hasiči povedali, aby sa nezdržiavali v miestnostiach, v ktorých majú okná do ulice.

Ulicu na niekoľko hodín úplne uzavreli. Najprv museli elektrikári bezpečne prestrihnúť drôty, aby strecha spadla a následne ju mohli hasiči rozobrať.

"Našťastie nedošlo k žiadnemu zraneniu. Ulica bola prázdna, aktuálne je ulica bez elektriny," uviedol pre TV JOJ Tibor Čandal, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského záchranného zboru Dunajská Streda.

Pre veternú smršť mali hasiči v Trnavskom kraji desiatky výjazdov. Pomáhali aj staršiemu pánovi v obci Topolníky, ktorý bol po výpadku elektriny v ohrození života, pretože bol napojený na prístroje. Hasiči mu tak pomohli generátorom, pokiaľ sa nepodarilo dodávku prúdu obnoviť.

V Bratislave trápil silný vietor hasičov vo štvrtok približne od piatej hodiny popoludnia. Aj keď postupne oslaboval a do ôsmej už len pršalo, v teréne boli desiatky hasičov. Podľa policajnej hovorkyne Zuzany Farkasovej išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov z ciest a komunikácií ale aj z vozidiel. Niektoré cesty ostali neprejazdné.

Prachová búrka

Vodičom na cestách výrazne skomplikovala jazdu prachová búrka. Zvírený prach z okolitých polí spôsobil, že videli iba na pár metrov. Viacero divákov nám poslalo autentické videá a fotky zo slovenských diaľnic, kde museli spomaliť aj na 15 kilometrov za hodinu, aby mohli bezpečne pokračovať. 

To, čo sa včera udialo na juhozápade Slovenska, nebola ani púštna búrka, ani malý hurikán Irmuška, ale tlaková níž Sebastián.  "Táto tlaková níž narobila oveľa väčšie tragédie v Nemecku," vysvetľuje meteorologička Miriam Jarošová.

Predtým však vyčíňala na briských ostrovoch a potom sa presunula aj k nám. "Najrýchlejšie fúkal vietor v okolí Nitry, dosiahol rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu," dodáva známa meteorologička.

Úkaz, ktorý pripomínal hurikán, alebo púštnu búrku vznikol s pomocou sucha, ktoré tu bolo. V ovduší spolu s víchricou to vyzeralo naozaj desivo akoby sa blížil koniec sveta. Podobné úkazy mohli vidieť aj obyvatelia okolia Piešťan, Trnavy a Bratislavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy