Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Obrovský požiar bolo vidno na kilometre. Niekto zrejme nelegálne vyhodil odpad
Zdielať na

Obrovský požiar bolo vidno na kilometre. Niekto zrejme nelegálne vyhodil odpad

GABČÍKOVO / Veľký požiar vypukol v noci na roky nevyužívanom smetisku neďaleko Gabčíkova. Zrejme tam niekto v noci nelegálne vyniesol odpad a zapríčinil vznik požiaru, ktorý bolo vidno až v Dunajskej Strede.

Na skládku pri Gabčíkove sa nemôže vynášať odpad už 10 rokov, napriek tomu sa vždy nájdu nezodpovední ľudia. Skládka zrejme práve pre ich nelegálnu činnosť začala horieť ráno o tretej. Hasiči, ktorých už z desiatok kilometrov navigovali ku skládke šľahajúce plamene, sa museli najprv popasovať so zamknutou bránou. "Je to závažná udalosť, okamžite na miesto vyrazili profesionálni hasiči z Dunajskej Stredy, Veľkého Medera, z Galanty. Samozrejme pri takýchto udalostiach, kde je potreba väčší počet ľudí aj techniky, boli okamžite aktivizovaní aj dobrovoľní hasiči z Gabčíkova a Vrakúňa," povedal Tibor Čandal, riaditeľ OR HaZZ Dunajská Streda.

Horel približne 250 metrový úsek 30 metrov vysokej kopy smetí. Dvadsiatimpiatim hasičom sa s 10 vozidlami podarilo oheň lokalizovať po 4 hodinách, okolo siedmej ráno. To však ich práca zďaleka nekončila. "Ešte v nočných hodinách boli objednané nákladné vozidlá, ťažká technika, ktorá dováža zeminu z blízkeho okolia, zvrchu sa zasypáva celé ohnisko, nakoľko zemina znemožňuje prístup kyslíka. Vzhľadom k tomu, že tu je potreba aj väčšieho množstva vody, bolo vytvorené čerpacie stanovisko na potoku Čiliz zhruba 500 metrov od miesta udalosti," povedal Čambal.

Hasiči museli chrániť aj susediace pole so suchou kukuricou. Súčasne sa monitorovalo ovzdušie, keďže hustý dym sa doplazil až k domom v Gabčíkove. "Pri takýchto požiaroch vzniká množstvo nebezpečných látok, na okraji obce sme ale nezaznamenali koncentráci," povedal Miloš Kosír z Kontrolného chemického laboratória v Nitre. Hasiči pokračovali v likvidácii novovzniknutých ohnísk až do popoludnia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy