Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípad muža, ktorý tvrdil, že je Hitler a vyhrážal sa matke a jej deťom, pokračuje
Zdielať na

Prípad muža, ktorý tvrdil, že je Hitler a vyhrážal sa matke a jej deťom, pokračuje

KLENOVÁ / Národná kriminálna agentúra stále vyšetruje rasovo motivovaný útok na matku a jej deti v okrese Snina. Do domu jej mali vtrhnúť dvaja muži, pričom jeden z nich vykrikoval, že je Hitler. Generálnemu prokurátorovi sa nepozdávalo, že sú stíhaní na slobode. Dal preto pokyn na preskúmanie dôvodov väzby.

Muži boli umiestnení v cele policajného zaistenia, no následne ich prepustili na slobodu. O možno väzobnom stíhaní teda súd nerozhodoval, keďže vyšetrovateľ takýto podnet nedal.

"Ja si myslím, že ten útok je rasovo motivovaný. Uložil som špeciálnemu prokurátorovi, aby osobne preskúmal, či existovali dôvody väzby," vysvetlil generálny prokurátor Jaromír Čižnár o dôvodoch preskúmania väzby.  

Nasledujúce šetrenie ukázalo, že muži doteraz neboli súdne trestaní a ani sa nedopustili priestupku s rasovým či násilným motívom. Rodine, ktorú muži napadli síce neublížili, no matka a jej deti žijú v strachu dodnes a obávajú sa, že by sa mohli vrátiť. 

Špeciálny prokurátor vyhodnotil postup NAKA ako zákonný. Po preštudovaní spisu sa nepotvrdili obavy z trestnej činnosti. "Vyšetrovanie nie je ukončené, naďalej pokračuje, preto sa v súčasnosti nebudeme vyjadrovať," vysvetľuje Jana Tökölyová, hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry.

Podľa policajného prezícia vyšetrovateľ v súčasnosti čaká na výsledky znaleckého dokazovania. V prípade dokázania viny hrozí obvineným väzenie na jeden až päť rokov. Čelia obvineniu z nebezpečného vyhrážania v súbehu s porušovaním domovej slobody.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy