Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lekární je stále viac. S ich odbornosťou je to však horšie
Zdielať na

Lekární je stále viac. S ich odbornosťou je to však horšie

BRATISLAVA / Kým lekární máme na Slovensku stále viac, s ich odbornosťou a dostupnosťou je to už slabšie. Slovenská lekárnická komora preto navrhuje viaceré zmeny. Nastavené sú tak, aby sa lekárne starali v prvom rade o zdravie ľudí, nie o predaj, ktorí prináša vyššie zisky.

"Keď si zoberieme, že pred 15 rokmi sme mali pohotovostnú lekáreň dostupnú v každom okrese, dnes ani krajské mestá často nemajú dostupnú 24 hodinovú pohotovostnú lekárenskú službu," uviedol Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory. Podľa lekárnikov sa totiž počet lekární za posledných 13 rokov zdvojnásobil, no ich dostupnosť je horšia. 

V súčasnosti je priemerný počet farmaceutov na slovenskú lekáreň pod číslom dva. V susednom Rakúsku sú to štyria alebo piati farmaceuti na jednu lekáreň. Lekárnikom však prekáža, že sa z lekárni vytráca starostlivosť o zdravie a nahrádza ju starostlivosť o peniaze. 

Jedným z opatrení, ktoré navrhuje Slovenská lekárnická komora je, aby bola prevádzkovateľom lekárne fyzická osoba s odbornou spôsobilosťou. Prípadne to môže byť aj právnická osoba vo väčšinovom vlastníctve odborne spôsobilých osôb či spôsobilý štatutár, nemocnica alebo vysoká škola poskytujúca vzdelanie v odbore farmácia. 

Nemocničné lekárne sa v súčasnosti z nemocníc už vytrácajú. Slúžiť by mali hospitalizovaným pacientom. Lekárnikom sa však nepozdáva, že lieky do lekární dodávajú verejné lekárne, ktoré si určujú marže, zatiaľ čo nemocničná lekáreň tak robiť nemôže. 

Novela zákona je momentálne v pripomienkovom konaní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy