Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajt si pri prenasledovaní detí zlomil malíček. Teraz chce od rodiny odškodné
Zdielať na

Policajt si pri prenasledovaní detí zlomil malíček. Teraz chce od rodiny odškodné

HUMENNÉ / Na skupinku detí, ktoré trávili voľný čas pri jednej bytovke v Humennom niekto zavolal popoludní políciu. Dôvodom malo byť to, že sa nahlas smiali. Po príchode policajtov sa 14-ročná Alexandra spolu s kamarátkou zľakli a začali utekať. Podľa matky jedného z dievčat ich policajt prenasledoval so slovami aby stáli, lebo vystrelí. Počas naháňačky ale spadol a zranil sa. Toto všetko sa stalo na konci roka 2015. Teraz po vyše jeden a pol roku sa rodičom dievčaťa policajt ozval a žiada odškodné vo výške 1 600 eur. Mama túto situáciu považuje za absurdnú.

Partia tínedžerov trávila voľný čas vonku na sídlisku. Ich správanie po chvíli prišla preveriť polícia. "Nič nerobili deti, ani nepili ani nefajčili, len sa smiali. Niekto zavolal policajtov, policajti prišli a vyzvali ich aby prišli k autu," hovorí mama  jedného z detí. Štrnásťročná Alexandra a jej kamarátka sa zľakli a začali utekať. Podľa ich opisu situácie policajt za nimi bežal a kričal "stoj, lebo strelím".

"Výzvy typu polícia, stoj alebo použijem zbraň, by mali byť používané iba ak utekajú páchatelia, ktorí sú podozriví zo spáchania trestného činu," hovorí expertka na trestné právo, Lucia Kurilovská. V opačnom prípade ide podľa expertky na trestné právo o zastrašovanie. Rovnako sa jej nepozdáva ani prenasledovanie maloletých dievčat.

"Keď nejde o podozrenie z trestného činu alebo zo závažného priestupku, tak nie je dôvod na to, aby osoby, ktoré neuposlúchnu túto výzvu, boli prenasledované," hovorí Kurilovská. Policajt navyše počas behu spadol a zranil sa, konkrétne si mal zlomiť malíček.

Po istom čase prišla rodičom výzva, na základe ktorej musia policajtovi za pracovný úraz zaplatiť stovky eur. "Náhrada za bolesť 344 eur a náhrada škody vo výške 1 332 eur, ako náhrada služobného platu vyplateného počas dočasnej PN policajta. Nevidím v tom logiku, prečo by sme mali uhradiť tú sumu 1 600 eur, keď moja dcéra nič nespravila," hovorí matka dievčaťa.

Podľa expertky síce policajt na náhradu škody nárok má, no je treba zvážiť, či postup, ktorý pri policajnom zásahu zvolil, bol vhodný. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove sa k prípadu sa zatiaľ nevyjadrilo. Matka požiadavku policajta považuje za nespravodlivú voči jej rodine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy