Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Riziko teroristických útokov stúpa. Takto sa pred nimi môžete ochrániť
Zdielať na

Riziko teroristických útokov stúpa. Takto sa pred nimi môžete ochrániť

BRATISLAVA / Riziko teroristických útokov stúpa. V Nemecku dokonca tajná služba počíta s ďalšími útokmi islamistov. Posledným bol ten včerajší v Káhire. Zahynulo pri ňom 23 policajtov. Existuje niekoľko základných pravidiel, ktoré vám v prípade ohrozenia môžu zachrániť život.

Ak príde k bombovému útoku je veľmi dôležité dodržiavať určité pravidlá a tak sa chrániť ešte pred väčším nešťastím. Ihneď po výbuchu je veľmi dôležité opustiť inkriminovaný priestor, vyhýbať sa davu, ktorý môže pritiahnuť ďalší výbuch alebo útok.

"V situáciach po takýchto útokoch je prioritou zabezpečiť rozptyl bezpečnostných zložiek po okolitom území dôvodu možnosti predvídať ďalší možný cieľ. Pokiaľ to je možné, treba sa vyhnúť prázdnym autám a poškodeným budovám, v ktorých môžu byť umiestnené ďalšie nálože,"  povedal hovorca ministerstva vnútra, Petar Lazarov. 

Sila explózie pri bombovom útoku môže byť rôzna. Záleží na tom, aké množstvo výbušniny bolo použité. Po samotnom výbuchu môže prísť k niekoľkým druhom poraneniam. Napríklad zranenia spôsobené tlakovou vlnou.

Ďalšie letiacim sklom, ktoré vás vie zraniť na desiatky metrov. Existuje takzvaná bezpečná vzdialenosť pri bombovom útoku.

Ak sa k takýto ohavný útok stane, záchranné zložky sa snažia poskytnúť čo najrýchlejšie pomoc, no nie vždy to situácia umožňuje. Hlavne kým nie je známy páchateľ.

"Pokiaľ nie je bezpečné prostredie, pokiaľ policajti a hasiči povedia, že ešte nemáme strelca, nemáme páchateľa, nevieme či bude druhý útok, alebo sú tam požiare, únik plynov tak zdravotníci musia čakať," vysvetľuje záchranár, Viliam Dobiáš. 

Keď sa podarí objasniť situáciu a preveriť všetky možné riziká, spolupráca záchranných zložiek je nevyhnutná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy