Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
K vyšetrovaniu nehody autobusu bol prizvaný znalec
Zdielať na

K vyšetrovaniu nehody autobusu bol prizvaný znalec

TRNAVA / Vážna nehoda autobusu, ku ktorej došlo pri obci Bučany, má prvú dohru. Polícia už totiž v tejto veci začala trestné stíhanie. Dôležitá bude zrejme aj výpoveď vodiča autobusu. Z 52 cestujúcich sa zranilo až 29 osôb.

K nešťastiu došlo len 20 kilometrov od cieľa. Išlo totiž o výletníkov z Púchova a Považskej Bystrice, ktorí sa presúvali do Smoleníc. Autobus sa prevrátil na bok krížom cez cestu a ľudia v ňom zostali uväznení.

Polícia v tejto veci koná veľmi rýchlo. Do konania už bol pribratý aj znalec. "V súvislosti s dopravnou nehodou bolo začaté trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie," uviedla trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Záchranné zložky včera masovo rozvážali 29 zranených pacientov do najbližších nemocníc. Vačšina z nich je v nemocnici ešte aj dnes. Stav všetkých zranených je ale našťastie stabilizovaný. Do Galanty priviezli troch mužov.

V Piešťanskej nemocnici leží 5 pacientov. Vo fakultnej nemocnici Trnava je hospitalizovaných ďalších sedem ľudí.

Najťažší prípad bola zrejme žena, ktorú z miesta nešťastia prevážal vrtuľník do nemocnice na Kramároch. "Má zlomenú kľúčnu kosť a poranenú panvu. Absolvovala sériu vyšetrení a je v stabilizovanom stave. Zraneného muža prijali v univerzitnej nemocnici v Ružinove s poraneniami krčnej chrbtice a hrudníka," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Čo mohlo nehodu spôsobiť?

Podľa stôp na vozovke nárazu predchádzalo brzdenie. Následne vodič zišiel pravým kolesom mimo vozovky, narazil do svahu a prevrátil sa. Aj podľa dopravného analytika verzií, prečo sa to stalo môže byť niekoľko. 

Podľa odborníka tam totiž ide o tečkovú križovatku, kde sa dá legálne odbočiť, ale nie je tam vyznačený odbočovací pruh. Čiže všetky vozidlá za odbočujúcim autom by mali zastaviť. "Osobné autá to obídu, lebo tam majú dostatok miesta, autobusy tam dostatok miesta nemajú musia zastaviť. Ak toto vodič vyhodnotil až v poslednej chvíli, tak nečudo, že musel núdzovo brzdiť a v šmyku sa už mohlo stať čokoľvek," tvrdí dopravný analytik Jozef Drahovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy