Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dôchodca zabil ženu. Doposiaľ bol na slobode, dnes si vypočul verdikt
Zdielať na

Dôchodca zabil ženu. Doposiaľ bol na slobode, dnes si vypočul verdikt

KOŠICE / Prípad vraždy otriasol vlani v lete košickým sídliskom Železníky. Páchateľom bol sedemdesiatpäťročný dôchodca, ktorý jedinou ranou nožom zavraždil vlastnú manželku. Ivan strávil vo vyšetrovacej väzbe pol roka, odvtedy je na slobode. Dnes si na súde vypočul verdikt.

Dôchodca tvrdí, že manželka ho dlhé roky psychicky týrala. Podľa jeho slov však nemal v úmysle zavraždiť ju. Ivana na sídlisku poznajú ako prívetivého a dobrosrdečného dôchodcu. Susedia však vedeli o ich rodinných problémoch. V osudný júnový deň viackrát navštívil vináreň neďaleko ich bytu. Keď prišiel domov, údajne si chcel zdriemnuť, no manželka ho neustále mala budiť.

To ho nahnevalo tak veľmi, že je zabodol nôž priamo do srdca. Žena zomrela do 15 minút. Dôchodca aj po vražde odišiel do vinárne. Krátko na to ho už v byte zadržali policajti. Ivan tvrdí, že si skutok vôbec nepamätá, vraj mu manželka podala sedatíva, ktoré zapil vínom. Svoj skutok však na súde oľutoval.

"Veľmi hlboko ľutujem čo sa stalo. Päťdesiatdva rokov sme vydržali žiť spolu. Ale tá moja eštebácka stará beštia bola tak žiarlivá, že to sa už nedalo vydržať posledný rok," povedal obžalovaný. 

Prokurátor žiadal trest za obzvlášť závažný zločin vraždy a to na spodnej hranici. Naopak dôchodcov obhajca požadoval prekvalifikovanie skutku na usmrtenie. Sedemdesiatšesťročného Ivana napokon predsa odsúdili za vraždu, súd bol však pri ukladaní trestu zhovievavý.

"Uznáva obžalovaného vinným v zmysle obžalobného návrhu a za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody vo výmere desať rokov nepodmienečne," vyhlásil sudca. 

"Pre mňa je rozsudok dvojročný doživotím. Ja už mám sedemdesiatsedem rokov pomaly, zdravotný stav zlý. Nerobím si z toho ilúzie," vysvetlil obžalovaný. 

Prokurátor nebol spokojný s výškou trestu. Odvolal sa i obžalovaný dôchodca a tak prípad skončí na stole krajského súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy