Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Darknet bežný užívateľ nepozná, no pre zločincov je rajom
Zdielať na

Darknet bežný užívateľ nepozná, no pre zločincov je rajom

BRATISLAVA / Po prvýkrát na Slovensku obvinila polícia dvoch mužov z obchodovania na darknete. Výnimočnosť je v tom, že zločin na darknete sa dá vystopovať len veľmi ťažko.

Polícia obvinila 33-ročného Adama a 28-ročného Lukáša z obchodovania so zbraňami a s drogami. Zaujímavosťou však je, že tento obchod prebiehal prostredníctvom darnetu.

Darknet je akési internetové podsvetie, kde sa zločincov len ťažko darí odhaľovať. Po prvýkrát sa to v spolupráci s Europolom podarilo aj na Slovensku. "Prvýkrát v histórii sa podarilo zaistiť aj server z obchodu so zbraňami na darknete a tiež hotovosť 203 tisíc eur v bitcoinoch," povedal riaditeľ Národnej kriminálnej agentúrz Peter Hraško.

Bitcoin ako internetová mena slúži na to, aby transakcie neboli vyhľadateľné. Na darknete je totiž najdôležitejšia anonymita. 

Po odhalení nelegálneho kšeftu policajní agenti nelegálne trhovisko uzavreli a zhabali server, na ktorom ho prevádzkovali. Polícia však nechcela oficiálne povedať, odkiaľ zbrane pochádzali, ale ani to, kam mali smerovať. Šéf Policajného zboru hovorí Tibor Gašpar: "Bude zrejme dopad aj na ďalšie osoby v iných krajinách. Nemôžeme zatiaľ špecifikovať v ktorých."

Čo je darknet?

Temné prostredie internetu nie je prístupné len tak hocikomu. "Vedia sa tam dostať len ľudia, ktorí majú špeciálne nástroje. Sú to softvéry, ktoré umožnia nakonfigurovať počítač tak, aby sa tam vedel dostať," tvrdí Peter Stančík, špecialista na digitálnu bezpečnosť ESET. 

Na darknete sa obchoduje s drogami, so zbraňami, s nelegálnym pornom či s falošnými záznamami. Len osem najväčších obchodníkov s drogami zarába prostredníctvom darknetu až 20 miliónov eur mesačne. 

Je však veľmi ťažké zistiť, koľko stránok darknet obsahuje. "Problém je, že sa veľmi rýchlo menia. Životnosť stránok sú hodiny alebo dni," tvrdí Stančík.

Zámer bol dobrý

Anonymita na darnete mala najprv slúžiť na dobré účely. "Takéto anonymizačné siete používajú napríklad disidenti, novinári, ľudia, ktorí sú v nejakom režime, ktorý ich perzekuuje," hovorí Stančík, podľa ktorého majú takéto nástroje aj dobré využitie, no sú zneužívané. 

Práve zneužitie darknetu vedie k tomu, že sa trestná činnosť stále viac posúva do prostredia internetu. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara bude polícia reagovať navýšením policajtov zameraných na počítačovú kriminalitu. Momentálne je ich iba 30. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy