Skoro jasno
15°
Bratislava
Kamery v autách, či na uniformách by priniesli viac svetla do situácií
Zdielať na

Kamery v autách, či na uniformách by priniesli viac svetla do situácií

BRATISLAVA / V stredu televízia JOJ informovala o obvinení troch policajtov zo zneužitia právomoci verejného činiteľa v prípade minuloročnej policajnej naháňačky a následnej streľby v Maduniciach. Ministerstvo vnútra ale poprelo, že by sa na inšpekciu dostal zmanipulovaný záznam.

Polícia minulý rok zverejnila videozáznam z policajnej naháňačky, ktorej výsledkom bolo 32 policajných výstrelov a dve postrelené ženy v unikajúcom aute. Polícia už nezverejnila pokračovanie záznamu, v ktorom obvinení policajti postrelenú vodičku fyzicky napadli. "Inšpekcia ministerstva vnútra disponuje kompletným videozáznamom zo spomínaného zákroku," hovorí hovorca ministerstva Petar Lazarov.

Podľa hovorcu ministerstva vnútra ide o záznam z inteligentného systému SOIRONT, ktorý má s kamerovým systémom či automatickou lustráciou podľa evidenčného čísla, nainštalovaných takmer 800 policajných vozidiel.

Záznam môže usvedčiť policajtov aj vodičku

V prípade zákroku, kde bola napríklad použitá zbraň, musí policajt disk s videozáznamom odovzdať na príslušné oddelenie. Ak boli spôsobené len materiálne škody, záznam putuje na Úrad kontroly. Ak boli zranení ľudia, záznam prešetrí Inšpekcia ministerstva vnútra. Policajný záznam môže usvedčiť nielen policajtov, ale aj samotnú vodičku. Na zázname je totiž vidieť ako počas úteku pred kontrolou takmer zrazila policajta. Aj preto sa 22-ročná vodička nevyhla útoku na verejného činiteľa, pričom v takomto prípade jej hrozí test 3 - 8 rokov vo väzení.

"Šiesteho februára vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie návrhom na podanie obžaloby," hovorí Martina Kredatusová, hovorkyňa trnavskej krajskej polície.

Dvadsaťdvaročnú Michalu riešil aj dopravný inšpektorát, keďže ju záznam usvedčil ako unikala policajtom bez vodičského oprávnenia. Navyše pod vplyvom drog.
"Ako sankcia jej bola uložená pokuta vo výške 800 eur a zákaz viesť motorové vozidlá na 52 mesiacov," dodala Kredatusová.

​Kamery zatiaľ len testujú

Kamery na uniformách policajtov, ktorých zavedenie do praxe ministerstvo avizovalo už dávnejšie, v tomto prípade chýbali. "V rámci pilotného projektu boli testované vo viacerých krajoch," uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

"Prebieha kompletizácia systému, aby bolo možné pristúpiť k vyčísleniu finančných nákladov na celý projekt," dodáva Baloghová.

Ich reálne zavedenie do praxe je zatiaľ časovo otázne. Keby ich mali policajti pri zastavení futbalistu Vladimíra Weissa ml., dokazovanie či šoféroval pod vplyvom alkoholu, by bolo nespochybniteľné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy