Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Zásielky, ktoré poslali na ministerstvo spravodlivosti, vyšetrujú ako teroriristický čin
Zdielať na

Zásielky, ktoré poslali na ministerstvo spravodlivosti, vyšetrujú ako teroriristický čin

BRATISLAVA / Podozrivé poštové zásielky, ktoré niekto rozposlal na viaceré slovenské súdy, policajné prezídium a ministerstvo spravodlivosti policajti vyšetrujú ako terorizmus. Oznámil to policajný prezident Tibor Gašpar. Potvrdil tiež v obálkach výskyt rádioaktívnych látok. Jeho množstvo ale nebolo zdraviu škodlivé. Páchateľovi hrozia vysoké tresty.

Z piatich obálok, ktoré boli v priebehu novembra rozoslané na Okresné súdy, ministerstvo spravodlivosti či policajné krajské riaditeľstvo, potvrdili rádioaktívnu látku v troch prípadoch. Presnejší rozbor ukázal, že išlo o rádioaktívny americín izotop 241 avšak len v stopovej kontaminácii tzv. alfa žiariča. V praxi to znamená, že nejde o život ohrozujúcu látku . Tou by sa mohla stať až v prípade jej požitia či najmä vdýchnutia.

Výhražný text , ktorý bol súčasťou všetkých obálok, však nateraz špecifikovať nechcú. Policajný prezident tvrdí, že by mohol obálky rozosielať ten istý páchateľ alebo tá istá skupina páchateľov.

NAKA v spolupráci s oddelením envirokriminality rieši tieto prípady ako trestný čin terorizmu v súbehu s trestným činom držania rádioaktívnych látok. Páchateľovi či páchateľom v prípade dokázania viny hrozí 20 či 25 rokov až doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy