Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lepšie je zraziť zviera, ako dostať v rýchlosti šmyk
Zdielať na
Krimi

Lepšie je zraziť zviera, ako dostať v rýchlosti šmyk

SLOVENSKO / Veľa vodičov pozná ten pocit, keď z ničoho nič pred sebou zbadá lesnú zver. Odborníci radia v takýchto prípadoch radšej brzdiť a nestrhávať prudko volant. V mnohých prípadoch sa totiž usmrteniu zvierať už nevyhnete.

K najčastejším stretom áut s lesnou zverou dochádza na miestach, kade zver migruje za potravou a deje sa to najmä za súmraku a v noci. "Vodiči musia byť počas jazdy sústredení," hovorí dopravný expert Ján Zápotocký.  

Svietiace oči

Vodiči by si mali taktiež všímať dopravné značenie a dobrým indikátorom prítomnosti zveri pri ceste sú svietiace oči. "Vždy sa snažte radšej brzdiť ako strhnúť volant. Následky šmyku môžu byť oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom," povedal prešovský policajný hovorca Daniel Džobanik.

Na Slovensku sú oblasti, kde sú strety áut s lesnou zverou takmer na dennom poriadku. "Ak sa aj nič vážne nestane, zrazenú zver nikdy neberte, ale zavolajte políciu. Takéto konanie je možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva," dodal Džobanik. 

Jelenica vošla do cesty v priebehu minulého týždňa aj mladému Poliakovi. Ten išiel v noci dodávkou po rovnej vozovke, keď v momente došlo k silnému nárazu. Zviera  skončilo v poli. Vodič sprvu ani len netušil, čo sa vlastne stalo. Bol to moment a okamžitá zrážka. Po nehode bol v šoku. Šťastím bolo, že riadil dodávku a nie osobné auto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy