Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri protektorovaných pneumatikách buďte opatrnejší
Zdielať na

Pri protektorovaných pneumatikách buďte opatrnejší

SLOVENSKO / V rubrike Ako to nespackať na vaše otázky odpovedá policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Tentokrát sme sa zaujímali o tzv. protektorované pneumatiky, brzdové svetlá, ale aj o zmenu EČV pre traktory.

Zima sa blíži a pomaličky začínajú aj autoservisy registrovať zvýšený záujem o prezúvanie. Nie každý však má na nové zimné pneumatiky a preto mnohí volia protektorované, teda renovované. Zaujímalo nás, či sú legálne. Policajný viceprezident, Ľubomír Ábel, nám povedal: "Protektorované pneumatiky možno použiť na osobných aj nákladných vozidlách, samozrejme, iba keď sú homologizované a podľa predpisu EHK. Takéto pneumatiky sa nesmú používať na prednej náprave autobusov v triede 2 a 3, ak ide o vozidlá kategórie M2 a M3 a ani na motorových vozidlách na prepravu nebezpečného nákladu, ktoré napríklad prevážajú horľaviny, výbušné látky ap."

Pri protektoroch pozor!

Pri protektorovaných pneumatikách buďte opatrnejší. Kvalitné nové pneumatiky nenahradia. Ich konštrukčná rýchlosť je nižšia. Odporúčame zistiť od predajcu podmienky ich používania a požadovať aj certifikát.

Tretie brzdové svetlo

Našu diváčku zaujímalo, či musí byť aj na dodatočne namontovanom treťom brzdovom svetle vyrazená homologizačná značka. Policajný viceprezident má na to jasnú odpoveď: "Áno, každé svetelné zariadenie a zvlášť dôležité brzdové svetlá namontované na vozidle, musia byť schválené a označené príslušnou schvaľovacou, resp. homologizačnou značkou. Táto podmienka sa nevzťahuje na svietidlá vozidiel, uvedených do prevádzky pred 1. júlom 1972 a to už je skutočne veterán."

Traktor s "C" značkami

Do tretice sme sa pozreli na traktor, ktorého majiteľ by rád zmenil klasické EČ na "C" značky. Odpoveď Ľubomíra Ábela znela: "Môžete požiadať Dopravný inšpektorát o trvalé vyradenie traktora z evidencie vozidiel, kedy ste ale povinný odovzdať E-čísla, následne môžete požiadať o pridelenie zvláštneho EČ. Musíte, ale predložiť žiadosť, ku ktorej musíte uviesť údaje o vozidle, značku, obchodný názov, typ, druh a podobne." K tomu musíte pripojiť aj fotografie traktora a odôvodniť žiadosť o zmenu. Poplatok za vydanie takéhoto evidenčného čísla je 33 eur, no tabuľky platia maximálne tri roky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy