Oblačno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Behanov trest zvýšia a čakajú ho prísnejšie podmienky
Zdielať na
Krimi

Behanov trest zvýšia a čakajú ho prísnejšie podmienky

LEOPOLDOV / Ľubomír Behan je od soboty naspäť vo výkone trestu v Leopoldove. Pôvodný, takmer deväťročný trest sa mu s najväčšou pravdepodobnosťou predĺži. Na úteku Behanovi pomáhal jeho otec, no pravdepodobne neponesie žiadnu vinu.

Ľubomír Behan je opäť po štyroch mesiacoch v leopoldovskej väznici a tentokrát s prísneným bezpečnostným režimom. Ide o celu, kde je sám, nanajvýš s jedným spoluväzňom. Spoločné aktivity odsúdených sa spravidla nevykonávajú a pohyb mimo cely, je len pod priamym dohľadom dozorcov. 

Behan bol už mesiac po svojom úteku obvinený z marenia výkonu úradného rozhodnutia a pôvodných osem rokov a osem mesiacov za mrežami, mu pravdepodobne predĺžia. "V tomto prípade, ak osoba újde z výkonu trestu odňatia slobody, hrozí jej sadzba v rozsahu jeden až päť rokov, ale samozrejme záleží od súdu, akú výšku súhrnného trestu uloží," vysvetlil odborník na trestné právo Tomáš Strémy.

Pri úteku pomáhal aj Behanov otec, u ktorého sa v dome skrýval. Trestne zodpovedný by mal byť aj on. "V danom prípade možno uvažovať o naplnení skutkovej podstaty trestného činu nadržovania, ak takáto osoba pomáha inej osobe v úmysle vyhnúť sa výkonu trestu odňatia slobody," dodal Tomáš Strémy.

Otca stíhať nebudú

V tomto prípade je už teraz jasné, že otec stíhaný nebude. "Hoci trestný zákon umožňuje stíhať osoby za nadržovanie, v tomto prípade ide o otca, teda blízkeho človeka a takýto čin nie je trestný, okrem taxatívne stanovených prípadov uvedených v zákone," hovorí Mária Linkešová, trnavská policajná hovorkyňa.

Traja dozorcovia, ktorým Behan v nestráženej chvíli počas služby utiekol, prišli o zamestnanie, no stále nie sú obvinení. "Vyšetrovanie dozorcov naďalej prebieha výsluchmi a zabezpečovaním dôkazov," dodala Linkešová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy