Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Deti prehovorili: Z Čistého dňa odísť nechcú
Zdielať na

Deti prehovorili: Z Čistého dňa odísť nechcú

GALANTA / Polícia pokračuje vo vyšetrovaní závažných podozrení v Galante, ktoré sa týkajú výchovy a konania kompetentných zamestnancov k zvereným deťom. Tie sa podľa informácií TV JOJ vrátili z terapeutického pobytu v Chorvátsku.

Deti sa z Chorvátska vrátili len pred niekoľkými hodinami. Polícia zatiaľ podrobnosti o dnes začatých vyšetrovacích postupoch neinformuje. 

Podľa zistení TV JOJ z prokuratúry sa príchodom detí začali ďalšie aktivity zo strany vyšetrovacích orgánov, ktoré majú smerovať k tomu, aby sa potvrdili alebo vyvrátili závažné obvinenia na násilnosti z trestných činov so sexuálnym podtónom. 

V resocializačnom cente Čistý deň v Galante je podľa reportéra Rasťa Striška väčší počet vyšetrovateľov. "Je veľmi pravdepodobné, že polícia začala výsluchy detí, ktoré žijú v tomto centre po rozhodnutí súdov," informuje z Galanty Rasťo Striško.

Policajný prezident Tibor Gašpar informoval, že polícia v zariadení prehľadáva nebytové priestory. zaisťuje listinné dôkazy o chode zariadenia. Podľa neho zatiaľ nikto v kauzách, ktoré sa zariadenia týkajú, nie je obvinený.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia generálnej prokuratúry, prokuratúra v Trnave a Trenčíne už majú ukončené revízie dvoch závažných trestných obvinení, ktoré minulý rok a začiatkom tohto roka polícia zastavila. 

Ide o údajné znásilnenie a sexuálne násilie, ktoré sa týka dvoch dievčat. V oboch prípadoch polícia trestné konanie zastavila s konštatovaním, že sa skutok stal, ale neboli to trestné činy. Generálnej prokuratúre doručia výsledky najneskôr dnes popoludní. 

Ďalšie opatrenia 

TV JOJ má informácie o tom, že obe krajské prokuratúry svoje skúmanie s návrhom na ďalšie opatrenia. Aké, zverejní generálna prokuratúra najneskôr do konca týždňa. 

Prokurátor generálnej prokuratúry a 1. námestník generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky bude v utorok informovať parlamentný výbor o podrobnostiach preskúmania týchto dvoch podozrení a ďalšom postupe prokuratúry. 

Rodičia viac ako 20 detí žiadajú ministra práce, aby zariadeniu v Galante akreditáciu ponechali. Ako je známe, koncom minulého týždňa akreditačná komisia navrhla ministerstvu, aby centru odobrala. Podľa zákona komisia tak môže urobiť vtedy, ak zariadenie porušilo podmienky akreditácie tak, že sú nenapraviteľné. 

Deti chcú v centre zostať

Deti z resocializačného strediska Čistý deň v Galante chcú zostať aj naďalej v tomto zariadení a v žiadnom prípade nesúhlasia s tým, aby mu bola odobraná akreditácia. Po spoločnom stretnutí detí, rodičov a komisárky pre deti Viery Tomanovej o tom informovala Silvia Foltýnová, ktorá má v Čistom dni syna. Deti sa vôbec nesťažovali ani na personál a zaobchádzanie s nimi.

"Tam nebolo jediné negatívne slovo povedané na toto zariadenie, všetci povedali, že sú šťastní, že sú tu. Zamestnancov považujú akoby za svojich rodičov,“ povedala Foltýnová. Dodala, že aj jej syn má vzor v riaditeľovi Čistého dňa Petrovi Tománkovi. Slová chvály na Čistý deň adresovali aj ďalší rodičia. Informácie o zlom zaobchádzaní s deťmi odmietli, podľa ich vyjadrenia mávali pravidelne rodičovské stretnutia a mali prehľad aj o zdravotnom stave svojich detí.

Rodičia tlmočili stanovisko detí, že ak ich preložia do iných resocializačných stredísk, utečú z nich. Natália, ktorá mala byť údajne v zariadení znásilnená, mala podľa informácií rodičov sex dobrovoľne, čomu sa podľa ich názoru nedá úplne zabrániť.

Komisárka pre deti Viera Tomanová prišla do Galanty podľa jej vyjadrenia na prosbu detí, klientov Čistého dňa. K budúcnosti zariadenia sa nechcela vyjadrovať s vysvetlením, že je to záležitosť akreditačnej komisie a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. "V každom prípade budem obhajovať záujmy každého jedného dieťaťa,“ dodala Tomanová, bližšie informácie o svojom ďalšom postupe však poskytnúť odmietla.

Kauza resocializačného centra Čistý deň v Galante sa prevalila minulý ôsmimi dňami. Odvtedy je témou číslo jeden na Slovensku. Na politikov a najmä na ministra práce Jána Richtera sa zniesla vlna kritiky. V stredu sa po niekoľkých dňoch ku kauze vyjadril aj riaditeľ centra Peter Tománek. Po krátkom prehlásení a niekoľkých pokusoch novinárov o otázky, z tlačovky ušiel. 

Pozrite si záznam tlačovky:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy