Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Všetky vodičské preukazy majú obmedzenú platnosť
Zdielať na

Všetky vodičské preukazy majú obmedzenú platnosť

BRATISLAVA / Všetci šoféri majú obmedzenú platnosť vodičských preukazov. Mnohí z nich o tom ani len netušia, keďže stále používajú starú verziu vodičských preukazov, na ktorých dátum platnosti nie je uvedený.

Polícia začala vydávať vodičské oprávenenia s obmedzenou dobou platnosti od 19. januára 2013. V obehu sú stále aj staršie verzie vodičských preukazov, napríklad aj staré ružové.

Dátum platnosti nie je uvedený

Šoféri, ktorí dostali vodičák v období od 1.1.1993 do 30.4.2004, sa musia pripraviť na výmenu vodičského preukazu, aj keď na ňom nie je uvedený dátum platnosti, jazdiť s ním môžu maximálne do 31 decembra 2023. "Vodičské oprávnenia, ktoré boli vydané od 1.5.2004 do 18.1.2013, majú platnosť do 31.12.2032," povedal Igor Dolanský inštruktor autoškoly.  

Vodičáky, ktoré boli vydané po roku 2013, nemajú dlhšiu platnosť ako pätnásť rokov. "V prípade, že vám skončí doba platnosti vodičského preukazu, musíte absolvovať lekársku prehliadku," dodal Igor Dolanský inštruktor autoškoly.

Povinná návšteva u lekára

Navštíviť lekára musia aj ľudia nad 65 rokov, ktorí chcú ďalej jazdiť. Povolenie dostanú maximálne na 5 rokov. "Ide o komplexné vyšetrenie vrátane orientačného vyšetrenia sluchu, zrakovej ostrosti, zorného poľa, rovnováhy a orientačného neurologického vyšetrenia. Posudzujúci lekár ale môže požiadať o ďalšie odborné vyšetrenia," povedal policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Ak posudzujúci lekár uvedie zmeny zdravotného stavu osoby, môže nariadiť pravidelnú lekársku prehliadku aj skôr, napríklad aj každý rok. 

Dôležité je vedieť, že ešte pred uplynutím doby platnosti vodičského preukazu, si musí ísť jeho držiteľ po lekárske potvrdenie a na políciu požiadať o jeho výmenu. V prípade, že už nebude chcieť jazdiť, túto povinnosť nemá.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy