Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nahý bezdomovec sa opaľoval v Medickej záhrade
Zdielať na

Nahý bezdomovec sa opaľoval v Medickej záhrade

BRATISLAVA / Rodičia, ktorí prišli so svojimi ratolesťami do Medickej záhrady, sa nestačili čudovať. Znechutil ich pohľad na nahého muža, ktorý sa nerušene oddával slnečným lúčom. Neobliekol sa ani po ich upozornení. Zasiahnuť musela mestská polícia.

Medická záhrada v Starom meste je pre svoje príjemné prostredie obľúbeným miestom oddychu. Niektorí návštevníci sa jej ale pre opitých bezdomovcov po zotmení vyhýbajú. Návštevníci tam ale našli nahého bezdomovca za bieleho dňa. "Myslím si, že Medická záhrada ani nejaký priestor v Starom meste nie je určite vhodný pre takéto aktivity. Zvlášť, keď je tu ihrisko a veľa malých detí," hovorí jedna z návštevníčok záhrady. 

Nahý, opaľujúci sa muž nereagoval na žiadne upozornenia. Rodičom došla trpezlivosť a privolali mestskú políciu. "Ukázalo sa, že verejné pohoršenie v tomto prípade budil 35-ročný občan Nemecka. Hliadka ho vyriešila napomenutím," uviedol hovorca bratislavskej mesteskej polície Peter Pleva. 

TV JOJ

Sťažnosti na dennom poriadku

Mestská polícia sťažnosti na asociálov v Medzickej záhrade riešia denne. "Konzumujú alkoholické nápoje, znečisťujú verejné priestranstvá a podobne," dodal Pleva.

"Máme problém s bezdomovcami, to hovorím otvorene. Problém trvá už niekoľko rokov a žiaľ najmä zo strany lekárskej fakulty je plot nízky a oni to prelezú a v noci si tam vytvárajú príbytky," uviedol starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Radoslav Ševčik.

Už tri príbytky zničili a záhradu vyčistili, no problém pretrváva. Vyšší plot pre susediacu pamiatku postaviť nemôžu. 

Pomôže SBS

Medická záhrada sa na noc uzamyká. V lete o desiatej večer, v zime okolo deviatej hodiny. Starosta zamestnal aj takzvaných inšpektorov verejného poriadku. Pomôcť by mohla najmä súkromná bezpečnostná služba. Tá by mala začať fungovať v záhrade od budúceho týždňa. "Veríme, že v uzavretom priestore bude môcť nastoliť istý poriadok. Bude mať razantnejší prístup k asociálom ako mestská polícia," dodal Števčík. 

V rámci priestupkového zákona môže mestská polícia udeliť pokutu za pohoršenie na verejnosti a to v blokovom konaní na mieste do výšky 33 eur. "Občana môžeme predviesť v prípade, ak odmietne preukázať svoju totožnosť, v prípade za účelom objasnenia priestupku," dodal hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva. 

Starosta Radoslav Ševčík už s poslancami rokuje o sprísnení všeobecno-záväzného nariadenia, ktorým by klepli po prstoch nielen obnaženým bezdomovcom, ale aj turistom. "Myslíme si, že do historického jadra centra to nepatrí. Návštevníci by sa mali správať kultúrnejšie," dodal Ševčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy