Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spory okolo domu so starostkou. Rodina nemá list vlastníctva
Zdielať na
Krimi

Spory okolo domu so starostkou. Rodina nemá list vlastníctva

NOVÁ BAŠTA / Rodina z Nove Bašty (okres Rimavská Sobota) si kúpila starý dom, no nemôže získať list vlastníctva. Chýba im potvrdenie o vydaní už existujúceho súpisného čísla, ktoré môže vydať len starostka obce. Aj napriek žiadostiam tak ale viac ako tri mesiace neurobila.

Rodina z Novej Bašty kúpila dom o dedicov, roky bol neobývaný. Nie je zapísaný na liste vlastníctva. O tom, že nehnuteľnosť nie je majetkovo-právne vysporiadaná, kupujúci vedeli. Pravdepodobne ide o chybu úradov z roku 1972.

"Nie je my jasné, z akého dôvodu to nebolo zavkladované," hovorí majiteľka domu Mária Petická. Vybaviť vklad na katastri by ale nebolo nemožné. Celý proces podľa majiteľky domu bezdôvodne brzdí starostka obce. "Dal by sa zavkladovať s tým, že sú rôzne dedičské rozhodnutia, ale k tormu potrebujeme súpisné číslo. Starostka nám ho nevie vydať. Nieže nevie, nechce," hovorí majiteľka domu.

"Súpisné číslo sa dá jednoducho vydať len vtedy, keď bude doložený geometrický plán. A tam bude C stav a na C parcelu sa vydať súpisné číslo. Je to veľmi jednoduché. Nechápem, prečo nedoložili geometrický plán," hovorí starostka Novej Bašty Csilla Sonkolyová.

Trestné oznámenie

Podľa geodeta, ktorý pre dedicov nedávno vyhotovil adresný bod, je všetko v poriadku. Nie je dôvod na to, aby starostka potvrdenie o súpisnom čísle nevydala. Zúfalá žena zvažuje nad trestným oznámením. 

Mária Petická už s domom mala problém. Po kúpe ju čakalo nemalé prekvapenie. Nevedela sa dostať do vnútra rodinného domu. Brána bola zabezpečená drôtom. Po príchode policajtov zistila, že pozemok medzitým kúpil niekto iný. 

"Takto som sa dozvedela, že pozemok odkúpili. Respektíve vykúpili ho spod domu. My sme dom odkúpili 15.apríla.2016 , oni pozemok vykúpili 4.mája," hovorí Mária Petická. 

Podvod s pozemkom?

Zrejme pre chybu úradníkov spred 44 rokov vlastnil tie isté pozemky aj iný muž. Ten potvrdil, že ho v práci navštívili dve ženy s hotovou kúpnou zmluvou. Jedna z nich chcela kúpiť ornú pôdu a tvrdila mu, že neskôr má záujem aj o kúpu rodinného domu. 

"Bola tam aj starostka z Novej Bašty. Ona robila tú zmluvu. Ešte som sa jej opýtal, lebo som laik, že či je to reálna cena. Povedala, aby som sa nebál, že v Novej Bašte za viac peňazí pozemok neodpredám," hovorí majiteľ pozemkov. 

Neskôr podľa zmluvy zistil, že predal úplne iný pozemok, ako mu ženy tvrdili. A to ten, ktorý dva týždne pred tým kúpila Mária Petická. Podľa nej toto starostka s najväčšou pravdepodobnosťou vedela. Tá to ale poprela. Takto vysvetlila svoju aktivitu v tomto prípade. "Išla som len overiť podpis. Ja som vedela len toľko, že chcú kúpiť rodinný dom. Nič viac som nevedela. Ja som len overila podpis predávajúceho," hovorí starostka obce. 

Keď sa druhý majiteľ pozemkov dozvedel tieto skutočnosti, okamžite konal. "V tomto prípade som sa cítil podvedený, podal som žiadosť o zrušenie," hovorí majiteľ pozemkov. Súd by mal v tejto veci rozhodnúť tento mesiac. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy