Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Hranicu v Maďarsku budú opäť strážiť aj naši policajti
Zdielať na

Hranicu v Maďarsku budú opäť strážiť aj naši policajti

BRATISLAVA, BUDAPEŠŤ / Srbsko-maďarskú hranicu bude v súvislosti s migračnou krízou od pondelka  opäť strážiť 25 slovenských policajtov. V pondelok ich na misiu odprevadili minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Skupina 25 policajtov je zložená z príslušníkov Úradu hraničnej a cudzineckej polície ako aj z krajských policajných riaditeľstiev. Strážiť hranicu budú v spoločných hliadkach s českými a poľskými policajtmi. Domov sa policajti vrátia 31. augusta.

Na misiu policajti odišli na žiadosť Maďarska. "Práve v auguste, septembri a októbri predpokladáme zvýšený nápor migrantov na túto cestu," vysvetlil hovorca rezortu ministerstva vnútra Ivan Netík s tým, že je pravdepodobné, že po mesiaci bude ďalšia rotácia do Maďarska. Koncom augusta odídu ďalší policajti aj do Macedónska, kde bude ministerstvo misiu do konca roka ešte minimálne raz opakovať.

Pomoc pre Orbána

Počas posledného roka slúžilo pri zahraničných misiách takmer 300 slovenských policajtov. "Okrem týchto policajných kontingentov, kde vyslovene policajti hliadkujú na hraniciach, máme našich expertov v Grécku a Taliansku v rámci agentúry na ochranu vonkajších hraníc Frontex," dodal Netík. Doteraz bolo v Maďarsku dvakrát po 50 policajtov, v Slovinsku dvakrát po 20 a v Macedónsku trikrát po 25.

Maďarsko vo štvrtok 21. júla oficiálne požiadalo v súvislosti s migračnou krízou svojich partnerov vo Vyšefrádskej štvorke o pomoc na južnej hranici. Premiér Robert Fico prisľúbil maďarskému kolegovi Viktorovi Orbánovi pomoc.

300 policajtov

"Slovenská republika ako aj ministerstvo vnútra si plne uvedomujú potrebu dodržiavania záväzkov vyplývajúcich aj z členstva v Európskej únii a v schengene," poznamenala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Policajný zbor má podľa jej slov vytvorenú zahraničnú jednotku, v ktorej je 300 policajtov. "Samozrejme, pri celkových počtoch príslušníkov a aj vzhľadom na úlohy vyplývajúce zo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie dokážeme naďalej spolupracovať s krajinami, ako je Maďarsko, Slovinsko, Macedónsko, ide aj o vyslania v spolupráci s agentúrou na ochranu vonkajších hraníc Frontex," vysvetlila.

"Keby sa tento tok balkánskou cestou nezastavil, čelili by sme pravdepodobne ešte horšej situácii ako minulý rok," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy