Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Počas väzenských prác v Leopoldove ušiel odsúdený, hľadali ho vrtuľníkom
Zdielať na
Krimi

Počas väzenských prác v Leopoldove ušiel odsúdený, hľadali ho vrtuľníkom

LEOPOLDOV / Počas väzenských prác ušiel odsúdený z leopoldovskej väznice. Väzeň utiekol krátko po ôsmej. Po 24-ročnom odsúdenom od rána pátrajú v okolí Maduníc desiatky policajtov, psovodov a do akcie nasadili aj policajný vrtuľník.

Polícia okamžite začala rozsiahlu pátraciu akciu v Leopoldove, Hlohovci a Maduniciach. Podľa zistení reportéra Pavla Janiča policajti kontrolovali autá aj opustené objekty v jednotlivých mestách.

"Odsúdený sa vo výkone trestu odňatia slobody nachádzal pre spáchanie trestného činu lúpeže, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní 8 rokov a 8 mesiacov so zaradením do ústavu so stredným stupňom stráženia.  Na základe uvedenej skutočnosti boli ihneď po tomto zistení zo strany ústavu a následne v súčinnosti s príslušníkmi Policajného zboru prijaté opatrenia na jeho vypátranie a zadržanie," uviedla hovorkyňa Väzenskej a justičnej stráže Katarína Nováková.

Komplic?

Dvadsaťštyriročný väzeň pracoval na oprave strechy strelnice, ktorá je hneď za múrmi leopoldovskej väznice. Na desať väzňov dohliadali traja dozorcovia.

Podľa informácií televízie JOJ zo zdroja blízkeho vyšetrovaniu sa väzeň po vlastných mal dostať do neďalekého Hlohovca, kde ho už mal čakať komplic na motorke. Polícia však túto informáciu nepotvrdila.

Podľa dokumentu, ktorý má televízia JOJ k dispozícii,  Ľubomír nie je žiadne neviniatko. Už ako neplnoletý si odsedel deväť mesiacov v ústave na výkon trestu pre mladistvých. Tam ho súd v roku 2008 poslal za 20 vlámačiek do bytov a pivníc. 

Výrazné tetovanie

Odsúdený Ľubomír Behan je asi 178 cm vysoký, štíhlej postavy. Má krátke vlasy vo farbe špinavý blond. Má modré oči. Po celom tele, na nohách a rukách má výrazné tetovanie.

Pri úteku mal na sebe pracovné väzenské oblečenie. Polícia sa obracia aj na občanov. Ak ste Ľubomíra Behana zazreli alebo poznáte miesto jeho terajšieho pobytu, všetky informácie oznámte policajtom na číslo 158.

Polícia pátra po Ľubomírovi Behanovi:

polícia

Rozsiahlu pátraciu akciu sledoval reportér Pavol Janič:

Pár hodín slobody

Pred šiestimi rokmi utiekol z väzenia v Leopoldove tridsaťsedemročný Roman, ktorý si odpykával trest za úverový podvod. Keď zistili, že zmizol, okamžite vyhlásili rozsiahlu pátraciu akciu.

Policajti Romana chytili po niekoľkých hodinách v blízkosti železničnej trate pri Brestovanoch, asi dvanásť kilometrov od väznice. Na slobode bol necelé tri hodiny. Obyvatelia Leopoldova sa o úteku muža dozvedeli až po tom, čo ho policajti chytili.

"Nechceli sme to vyhlasovať, aby nevznikla panika. Nešlo o nebezpečného odsúdeného," vysvetlil vtedy primátor mesta Milan Gavorník.

Bizarný útek

Bizarný útek sa podaril jednému z väzňov v Ústave pre výkon trestu v Hrnčiarovciach nad Parnou. Na slobode však pobudol iba sekundu. V momente keď preskakoval plot už na neho čakali príslušníci Zboru Väzenskej a justičnej stráže.

Muž (32) sa do Ústavu na výkon trestu v Hrnčiarovciach nad Parnou dostal pre krádež. Odsedieť si mal dva roky. Rozhodol sa pre útek, dozorcovia si ho ale všimli včas.

"Odsúdený napriek márnym výzvam prekonal oplotenie. Následne bol zadržaný príslušníkmi zboru," uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej aj justičnej stráže Katarína Nováková.

Útek cez okno

Koncom marca 2010 utiekol väzeň z ústavu v Hrnčiarovciach nad Parnou cez okienko na záchode. Pracoval v zlievarni, keď sa vypýtal na toaletu.

Tam ho odprevadil dozor, ktorý ho zrejme čakal pred dverami. To muž využil a utiekol. Krátko na to ho zadržali.

Roman Červenka

Zrejme najznámejším Slovákom, ktorý ušiel je Roman Červenka. Nebolo to z väzenia ale z toaliet v nemocnici na Kramároch.

Červenku zadržali v januári 2008 ako podozrivého z bankovej lúpeže. Policajti ho vzali na vyšetrenie do nemocnice. Vyhlásili po ňom asi najväčšiu pátracoiu akciu v Bratislave. Našli ho po niekoľkých mesiacoch na strome v Rači. 

Červenka utiekol, pretože bol presvedčený o svojej nevine. Tú potvrdil aj súd, ktorý ho pre nedostatok dôkazov oslobodil. Vo väzbe strávil osem mesiacov.

Najčítanejšie správy