Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Muž (32) utiekol z väzenia, na slobode bol pár sekúnd
Zdielať na

Muž (32) utiekol z väzenia, na slobode bol pár sekúnd

HRNČIAROVCE NAD PARNOU / Bizarný útek sa podaril jednému z väzňov v Ústave pre výkon trestu v Hrnčiarovciach nad Parnou. Na slobode však pobudol iba sekundu. V momente keď preskakoval plot už na neho čakali príslušníci Zboru Väzenskej a justičnej stráže.

Muž (32) sa do Ústavu na výkon trestu v Hrnčiarovciach nad Parnou dostal pre krádež. Odsedieť si mal dva roky. Rozhodol sa pre útek, dozorcovia si ho ale všimli včas.

"Odsúdený napriek márnym výzvam prekonal oplotenie. Následne bol zadržaný príslušníkmi zboru," uviedla hovorkyňa Zboru väzenskej aj justičnej stráže Katarína Nováková.

Dozorcovia museli použiť donucovacie prostriedky, keďže väzeň sa bránil. Sám si spôsobil početné povrchové zranenia. Pri úteku prekonal ostnatý drôt.

Väzeň so zraneniami putoval do Fakultnej nemocnice v Trnave. Odtiaľ ho neskôr previezli do Trenčína. Za útek mu hrozí navýšenie trestu o dva roky.

Tento útek nebol zďaleka jediný. Z väzenia v Hrnčiarovciach nad Parnou sa pokúsili utiecť aj iní odsúdení. Väzni utekali aj z iných nápravno-výchovných zariadení na Slovensku.

2010: Útek zo záchoda

Koncom marca v roku 2010 utiekol väzeň z ústavu v Hrnčiarovciach nad Parnou cez okienko na záchode. Zrejme sa inšpiroval Romanom Červenkom. Pracoval v zlievarni, keď sa vypýtal na toaletu.

Tam ho odprevadil dozor, ktorý ho zrejme čakal pred dverami. Muž situáciu využil a ušiel. Krátko po úteku ho zadržali.

2003: do konca trestu len tri mesiace

Z Hrnčiaroviec nad Parnou ušiel aj Ondrej (32), ktorému ostávali do konca trestu len tri mesiace. Šesť rokov sa mu darilo skrývať sa v dome svojej manželky. Tá mu za ten čas porodila dcéru. Nakoniec ho našli kukláči a eskortovali späť do väzenia.

2011: útek z nemocnice

V roku 2011 utiekol z nemocnice v Košiciach osemnásťročný René. Do väzenia ho poslal súd za porušovanie domovej slobody na šestnásť mesiacov.

Pre problémy s dýchaním ho hospitalizovali a strážili ho dvaja príslušníci zboru väzenskej a justičnej stráže. Po úteku sa ho zakrátko podarilo policajtom chytiť.

2010: najväčší cestovateľ

Najväčším cestovateľom na úteku bol väzeň odsúdený za drogy Peter Paluš. Vo februári 2010 sa mu podarilo zmiznúť z nestráženého pracoviska ministerstva spravodlivosti. Počas úteku zmenil vzhľad, aby ho nikto nespoznal.

Za dva mesiace precestoval napríklad Francúzsko, Španielsko.Zadržala ho až česká polícia v Zlíne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy