Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Petre má zabrániť v týraní vlastnej matky elektronický náramok
Zdielať na
Krimi

Petre má zabrániť v týraní vlastnej matky elektronický náramok

BANSKÁ BYSTRICA / Trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom, psychiatrické liečenie a ďalšie obmedzenia za týranie vlastnej matky vymeral dnes Okresný súd v Banskej Bystrici pre 22-ročnú Petru H. z tohto mesta.

Dcéra jeden rok matke vulgárne nadávala, ponižovala ju, fyzicky napádala a hrozila zabitím. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka i obžalovaná sa k nemu vyjadria v zákonnej lehote.

Matku Petra atakovala od začiatku minulého roka do januára tohto roku. Vyčítala 67-ročnej matke Márii, že je zodpovedná za zdravotný stav otca a tvrdila, že ak sa mu niečo stane, tak si má vykopať hrob.

Tri roky

Matke preto denne vulgárne nadávala, rôznymi spôsobmi ju ponižovala, vyhrážala zabitím rodinných príslušníkov a že jej odsekne nohu. Opakovane ju fackala, chytala pod krk, škrtila, bila päsťami, škrabala po tvári a rukách. Po tom, ako matka vyhľadala lekára, Petra ju zhodila na zem, bila päsťami a kopala. Matka privolala pomoc a násilná dcéra za týranie blízkej osoby skončila vo väzbe.

Na pojednávaní Petra vyhlásila, že je vinná a ľutuje, čo matke robila. Za zločin týrania blízkej osoby súd uložil Petre podmienečný trest odňatia slobody na tri roky so skúšobnou dobou päť rokov, pričom ako poľahčujúce okolnosti senát zobral priznanie Petry i jej vek blízky mladistvému.

Náramok na členok

Zároveň súd stanovil, že v skúšobnej dobe sa musí Petra podrobiť probačnému dohľadu súdu, nesmie sa priblížiť k týranej matke na vzdialenosť menšiu ako päť metrov, ani sa zdržiavať blízko bytu rodičov a musí si nájsť zamestnanie. V tejto súvislosti súd rozhodol o použití technických prostriedkov na sledovanie pohybu obžalovanej, ktoré sa v podobe tzv. náramkov zvyčajne upevňujú na členok.

Matka ako chránená osoba dostane zariadenie varovania blízkosti. Petra je tiež povinná si v skúšobnej dobe nájsť zamestnanie a podrobiť sa psychiatrickej liečbe ambulantnou formou.

Neprávoplatný rozsudok

Rozsudok nie je právoplatný, pretože prokurátorka navrhovala uložiť nepodmienečný trest na spodnej hranici sadzby, čo je v tomto prípade sedem rokov. K rozsudku sa nevyjadrila ani obžalovaná, hoci senát vyhovel návrhu jej obhajkyne na uloženie podmienečného trestu. Podľa znalcov je Petra za svoje správanie plne zodpovedná.

Téme sa venuje redaktorka Katarína Juríčková:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy