Skoro jasno
17°
Bratislava
Albánec dostal 15 rokov za vraždu krajana, rozsudok je právoplatný
Zdielať na

Albánec dostal 15 rokov za vraždu krajana, rozsudok je právoplatný

PEZINOK / V kauze vraždy kosovského Albánca Vigana G. z roku 2011 potvrdil Najvyšší súd jeho krajanovi Jetonovi Vokrrimu trest 15 rokov väzenia. Stotožnil sa tak s verdiktom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z novembra minulého roku a zamietol odvolania obžalovaného aj prokurátora. Verdikt odvolacieho súdu je právoplatný a neexistuje voči nemu riadny opravný prostriedok.

Obžalovaný v odvolaní, rovnako ako aj pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) tvrdil, že na obeť strieľal len v sebaobrane, lebo Vigan G. na neho vytiahol zbraň prvý.

Výhražné telefonáty

Taktiež poukazoval na to, že v období pred skutkom dostával od Vigana a jeho kumpánov výhražné telefonáty a SMS. Na schôdzku s ním išiel údajne v snahe urovnať vzájomný spor.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, naopak, vo svojom odvolaní uvádzal, že Vokrri si podľa výpovede svedka dopredu zisťoval, kde sa obeť nachádza. Zároveň mal pri sebe zbraň, aj keď ju predtým bežne nenosieval. Z tohto dôvodu prokurátor tvrdil, že by mal byť skutok kvalifikovaný ako úkladná vražda a nie ako vražda, ako sa uvádza vo verdikte prvostupňového súdu.

Podľa predsedu odvolacieho senátu však ŠTS rozhodol v prípade správne a v súlade so zákonom. "Prvostupňový súd vykonal všetky dostupné a podstatné dôkazy," uviedol.

Prijateľná výška trestu

Výpovede svedkov a znalecké dokazovanie podľa verdiktu odvolacieho súdu vyvracajú jednak tvrdenia obžalovaného o nutnej obrane, ale taktiež aj vopred uváženú pohnútku Vokrriho, ktorú by bolo potrebné dokázať pri kvalifikácii úkladnej vraždy. "Aj výška trestu je podľa názoru odvolacieho súdu prijateľná," dodal predseda senátu.

Jetona Vokrriho žalovala prokuratúra z vraždy krajana Vigana G. (27), ktorý sa stal v roku 2011 obeťou streľby na terase kaviarne na prízemí komplexu budov Tri veže na Bajkalskej ulici v Bratislave. Po incidente bol obžalovaný na úteku, zadržali ho v roku 2014 v Slovinsku na základe medzinárodného zatykača.

Prepichovanie pneumatík

Podľa polície patril obžalovaný do skupiny, ktorá sa zaoberala páchaním majetkovej trestnej činnosti na Slovensku, ale aj v iných európskych štátoch. Skupina podľa zistení polície prepichovala pneumatiky na autách, čím chcela odviesť pozornosť vodičov, aby ich mohli následne okradnúť.

Tejto trestnej činnosti sa podľa vyšetrovateľov venovali Vokrri aj jeho obeť. Vokrri podľa obžaloby na svoju obeť strieľal v piatok 12. augusta 2011 okolo trištvrte na deväť, pár minút predtým ho na miesto priviezol taxík. Na muža vypálil štyrikrát, tri strely obeť zasiahli do hrude a jedna do brucha.

Záchranári postreleného na mieste oživovali a previezli ho do ružinovskej nemocnice, tam však zraneniam podľahol. Zavraždený Albánec mal trvalý pobyt na území Českej republiky a do Bratislavy chodil len na krátke pobyty, keďže mal prenajatý byt naďaleko od miesta činu. Podľa vyšetrovateľov bolo dôvodom vraždy vyrovnávanie si účtov.

Téme sa venoval reportér Richard Bolješik:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy