Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza vraždy v Troch vežiach. Albánec dostal 15 rokov
Zdielať na
Krimi

Kauza vraždy v Troch vežiach. Albánec dostal 15 rokov

PEZINOK / Špecializovaný trestný súd v Pezinku uložil vo štvrtok kosovskému Albáncovi Jetonovi V. 15 ročný trest vo väzení za vraždu jeho krajana Vigana G. z roku 2011. Trest si má odsedieť v tretej nápravnovýchovnej skupine. Zároveň má byť po odpykaní si trestu na 15 rokov vyhostený z územia Slovenska.

Senát uznal Jetona V. vinným z vraždy zastrelením, nesúhlasil ale s tvrdením prokuratúry, že obžalovaný vraždu vopred plánoval. Prokurátor aj obžalovaný sa proti rozsudku odvolali, prípadom sa teda bude zaoberať Najvyšší súd.

"Nebolo preukázané, že by obžalovaný konal s vopred uváženou pohnútkou," uviedol v odôvodnení rozsudku predseda senátu s tým, že obhajoba úspešne preukázala, že obžalovanému v čase spáchania skutku hrozil zo strany zavraždeného útok a nachádzal sa v tiesni.

"Na druhej strane však v demokratickej spoločnosti nikto nemá právo siahnuť na život iného," dodal.

V sebeobrane

Prokurátor požadoval pre Jetona V. trest 23 rokov väzenia za úkladnú vraždu. On sám v priebehu procesu tvrdil, že si s Viganom G. v deň vraždy chcel vydiskutovať dlhodobé spory a strieľal až vtedy, keď na neho Vigan G. vytiahol zbraň. "Keby ju nevytiahol, nevytiahnem ani ja," povedal v rámci svojej záverečnej reči.

Zároveň kritizoval políciu, že vyšetrovanie prípadu zanedbala a ignorovala niektoré skutočnosti, ako napríklad vyhrážky zavraždeného na adresu jeho samotného a jeho rodiny.

Jetona V. žalovala prokuratúra z vraždy kosovského Albánca Vigana G. (27), ktorý sa stal v roku 2011 obeťou streľby na terase kaviarne na prízemí komplexu budov Tri veže na Bajkalskej ulici v Bratislave.

Na úteku

Po incidente bol obžalovaný na úteku, zadržali ho v roku 2014 v Slovinsku na základe medzinárodného zatykača. Podľa polície patril obžalovaný do skupiny, ktorá sa zaoberala páchaním majetkovej trestnej činnosti na Slovensku, ale aj v iných európskych štátoch.

Skupina podľa zistení polície prepichovala pneumatiky na autách, čím chcela odviesť pozornosť vodičov, aby ich mohli následne okradnúť. Tejto trestnej činnosti sa podľa vyšetrovateľov venoval Jeton V., aj jeho obeť.

Štyri výstrely

Jeton V. podľa obžaloby na svoju obeť strieľal v piatok 12. augusta 2011 okolo 20:45, pár minút predtým ho na miesto priviezol taxík. Na muža vypálil štyri výstrely, tri obeť zasiahli do hrude a jeden do brucha. Záchranári postreleného na mieste oživovali a previezli ho do ružinovskej nemocnice, tam však zraneniam podľahol.

Zavraždený Albánec mal trvalý pobyt na území Českej republiky a do Bratislavy chodil len na krátke pobyty, keďže mal prenajatý byt naďaleko od miesta činu. Podľa vyšetrovateľov bolo dôvodom vraždy vyrovnávanie si účtov z minulosti.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy