Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bratislava musí opeknieť. Ak pomôžete odstrániť graffiti, máte nárok na grant
Zdielať na

Bratislava musí opeknieť. Ak pomôžete odstrániť graffiti, máte nárok na grant

BRATISLAVA / Takmer tristotisíc eur vynaloží magistrát Bratislavy na odstránenie graffitov z Mosta SNP či podchodu na Trnavskom Mýte. Nárok na grant za odstránenie takýchto kresieb budú mať aj bežní občania.

"Určite to, čo vidíme, nie je umenie. Graffiti sú poškodzovanie cudzej veci, čo je trestný čin," predseda výkonného výboru Bratislava inak Michal Feik. "Za úplné barbarstvo osobne považujem striekanie po historických pamiatkach," dopĺňa výkonný riaditeľ Bratislavského okrášľovacieho spolku Maroš Mačuha.

V roku 2014 vyčlenil Magistrát na odstránenie graffitov v hlavnom meste okolo 50 tisíc eur, vlani to už bola suma 85 tisíc eur, ktorú si prerozdelilo 40 žiadateľov. Tento rok je to 90 tisíc eur.

Ďalších 200 tisíc eur prispela vláda. Dôvodom je predsedníctvo rady Európskej únie - do júla tak musí hlavné mesto opeknieť.

Pomôcť môžete aj vy

Občania, ktorí chcú graffiti zo svojich budov odstrániť, už môžu požiadať o grant.

"My im dokážeme vyčleniť sumu až do výšky tritisíc eur na preplatenie týchto nákladov," informovala hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová.

Mesto zakúpilo aj špeciálny prístroj na odstránenie graffitov v hodnote sedemtisíc eur. To je len jeden zo spôsobov ako nežiaduce kresby odstrániť.

"My sme mali odborníkov, ktorí nám namiešali špeciálne chemikálie a ešte ani s tými nešli úplne všetky druhy sprejov dole," hovorí Mačuha.

Graffiti na graffiti

Nie sú ale graffiti ako graffiti. Vo svete je bežné, že pouliční umelci skrášľujú svojimi maľbami budovy, ktoré boli inými kresbami pokazené. U nás sa tento trend ešte len rozvíja.

"Rôzne budovy sme robili z bokov, lebo boli tiež hnusne popísané," potvrdzuje pouličný umelec Dalibor Spišiak.

So svojimi kamarátmi precestoval kus sveta. "Robili sme rôzne interiéry, od detských izieb, cez plavárne, reštaurácie a podobne, až po erotické kluby," vymenúva.

Pouliční umelci tvrdia, že najlepšou prevenciou nie je protigraffitový náter, ale ďalšie graffiti.

"Lebo tam funguje taká hierarchia: vypadá to dobre, tak mu to nezničím, pokiaľ má všetky kolieska pokope v hlave ," vysvetľuje Spišiak.  

Tento spôsob využilo oficiálne mesto v roku 2011 pred hokejovým šampionátom a taktiež aj na Zochovej ulici. Graffiťáci dostali zelenú, a vrhli sa na nepekné podchody v Bratislave.

Je to demotivujúce

Podchod na Trnavskom Mýte je ale po takmer piatich rokoch opäť  tým najšpinavším.

"Tam sa reálne odstránia, to znamená, že sa vyčistia steny, natrú sa na novo a natrú sa antigrafity náterom," vysvetľuje hovorkyňa magistrátu.

Náter by mal ísť aj na celý Nový most, z ktorého už v minulosti odstraňoval graffiti aj Skrášľovací spolok mesta Bratislava.

"Takže je to častokrát veľmi demotivujúce," potvrdzuje Mačucha zo spolku.

Hovorkyňa magistrátu zdôrazňuje, že sa treba realizovať len tam, kde nebudete poškodzovať verejný majetok.

Ak vás totiž prichytia tam, kde by ste sprejovať nemali, hrozí vám ročné väzenie.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy