Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poľského dôchodcu hľadala celá krajina, našla ho Slovenka pri Bytči
Zdielať na

Poľského dôchodcu hľadala celá krajina, našla ho Slovenka pri Bytči

BYTČA / Slovenka Andrea si pri Kotešovej (okres Bytča) všimla dezorientovaného dôchodcu a zalarmovala políciu. Tá zistila, že po 85-ročnom Mariánovi v Poľsku pátra rodina i polícia.

Osemdesiatpäťročný bývalý šofér autobusu si za volant auta sadol v pondelok večer. Rozhodol sa že si urobí výlet, no nikomu z rodiny nič nepovedal. Prišiel až do Žiliny, kde mu auto zastalo. 

Dôchodca vôbec netušil, že je na Slovensku, vystúpil z auta a pešo prešiel viac ako 20 kilometrov.

"Smiešne to bolo, lebo sa mi pokazilo auto, tak som ľahko obutý išiel pešo, len som v tých kopcoch zablúdil," hovorí o dobrodružnom zážitku stratený Poliak.

Pomohli mu

Dezorientovaného dôchodcu si všimla žena, ktorá zavolala na 158, policajná hliadka staršieho muža našla pri Kotešovej.

"Nevedel vysvetliť, ako sa na miesto dostal,"
hovorí riaditeľ obvodného oddelenia policajného zboru v Bytči Marián Ďurajka.

Premrznutého dôchodcu v košeli a ľahkej bunde vzali policajti na oddelenie do Bytče, kde mu dali horúcu polievku, aby sa aspoň trochu zohrial.

"Cestou kolegov z Poľskej republiky sme vyrozumeli príbuzných tohto muža," informoval Ďurajka.

Poďakovanie z Poľska

Po dôchodcu si večer do Bytče prišiel šťastný syn spolu s vnukmi. Až oni prezradili, že ich dedo trpí Alzheimerovou chorobou. "V počiatočnom štádiu zatiaľ ešte, ale môže šoférovať," hovorí syn.

Auto, na ktorom dôchodca prišiel na Slovensko, odtiahli na neďalekú čerpaciu stanicu. Žiadna technická porucha Poliaka nezastavila, došla len nafta.  

Výlet 85-ročného muža mal - aj vďaka všímavosti obyvateľky z  Kotešovej a policajtov - šťastný koniec.  Jeho rodina je za pomoc ľudí vďačná. "Veľmi ďakujeme všetkým," hovoria príbuzní.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy