Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kontrola diaľničných známok: viac ako šesťtisíc vodičov ich nemalo
Zdielať na

Kontrola diaľničných známok: viac ako šesťtisíc vodičov ich nemalo

BRATISLAVA / Národná diaľničná spoločnosť od pondelka spustila automatickú kontrolu nových diaľničných známok. Kontrolóri zistili, že len za jediný deň nemalo novú známku viac ako šesť tisíc vodičov.

Novú elektronickú diaľničnú známku (eDZ) podľa údajov Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS) z pondelka 1. februára nemalo 6 095 automobilov. Odhalil to kontrolný systém diaľničiarov na základe neustáleho preverovania splnenia povinnosti úhrady za využívanie spoplatnených diaľnic a rýchlostných ciest.

"Stoštrnásť kamier rozmiestnených v rámci celej spoplatnenej infraštruktúry odhalilo aj 657 áut, ktoré si zakúpili krátkodobú desaťdňovú eDZ, no jazdili po diaľniciach ešte aj po vypršaní jej platnosti," informovala v utorok hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Kontrola značky

Pozornosť motoristov je dôležitá nielen za volantom, ale aj pri kúpe elektronickej diaľničnej známky. Napríklad, istý motorista pri kúpe ročnej eDZ zadal nedopatrením iné evidenčné číslo vozidla (EČV) a známku tak zaplatil inej motoristke.

"Kým motoristka pri svojej kúpe eDZ zistila, že na jej vozidlo je už známka kúpená, motorista jazdí po diaľnici v domnení, že on si známku riadne kúpil a riskuje možnosť pokuty," uviedla Žgravčáková.

Motoristom odporučila, aby si správnosť zadaného EČV poriadne skontrolovali. "Skontrolovať si ho môžu aj na doklade o úhrade (emailovom alebo papierovom). Ak sa eDZ kupuje na čerpacej stanici, nesprávne EČV je možné do pätnásť minút opraviť v systéme," dodala. V prípade zistenia nezaplatenia eDZ, respektíve ak dané vozidlo nebude disponovať platnou eDZ, sa od 1. februára naplno využíva inštitút objektívnej zodpovednosti.

Vlastný kontrolný systém

Diaľničiari od začiatku tohto roka, odkedy platí elektronická diaľničná známka, kontrolujú vozidlá, či majú splnenú povinnosť úhrady. Využívajú na to vlastný kontrolný systém. Ten preveruje či vozidlo s daným evidenčným číslom má zaplatenú eDZ.

Nový automatizovaný mechanizmus kontroly využíva kamerový systém pre každý pruh samostatne, a to bez potreby zastavenia vozidla. Od februára kontroluje vozidlá priamo v teréne spolu s políciou aj niekoľko špeciálnych mobilných hliadok NDS.

Motoristi si môžu zakúpiť ročnú, tridsaťdňovú alebo desaťdňovú elektronickú diaľničnú známku cez internetový portál www.eznamka.sk či mobilnú aplikáciu eznámka, ako aj na vyše dvesto predajných miestach, najmä čerpacích staniciach pohonných hmôt. Ceny známok sú tiež rovnaké - ročná za 50 eur, tridsaťdňová za štrnásť eur a desaťdňová za desať eur.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy