Polojasno
22°
Bratislava
Nové diaľničné známky a nový spôsob kontroly. Pokuta vám príde domov
Zdielať na

Nové diaľničné známky a nový spôsob kontroly. Pokuta vám príde domov

BRATISLAVA / Od 1. februára platia nielen elektronické diaľničné známky, ale aj nové spôsoby ich kontroly. Policajti spoločne s diaľničiarmi televízii JOJ tento systém ukázali priamo v teréne.

Na odpočívadle Zeleneč v smere z Bratislavy do Trnavy elektronické diaľničné známky kontrolovali dvaja zamestnanci Národnej diaľničnej spoločnosti a policajti.

Išlo o ich prvú spoločnú akciu zameranú na kontrolu elektronických diaľničných známok.

Kamera na statíve a v rukách pracovníka diaľnic tablet. Práve on na displeji videl výsledky z kontroly. Kamera zaznamenávala vozidlá, ktoré okolo prešli a systém okamžite vyhodnocoval, či dané vozidlo má alebo nemá zakúpenú diaľničnú známku.

"Vieme presne auto, ktoré prichádza hneď identifikovať, v reálnom čase," hovorí pracovník Národnej diaľničnej spoločnosti.

Prepracovaný systém

Druhá hliadka diaľničiarov a policajtov čakala na opačnom konci odpočívadla. Na svojich zariadeniach videli výsledky prvej hliadky. Vodičov tak mohli hneď na mieste riešiť.

"Vodiči v drvivej väčšine dodržiavali platnosť zákona, to znamená, že disponovali elektronickými diaľničnými známkami," informoval viceprezident policajného zboru Ľubomír Ábel.

Diaľničiari majú na mobilné kontroly nové vozidlá, ktoré už v januári tohto roku testovali.

"V januári sme identifikovali aj vozidlá, ktoré mali zakúpenú desaťdňovú diaľničnú známku a jazdili aj po vypršaní jej platnosti," povedal generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Milan Gajdoš.

Keďže systém vtedy ešte len testovali, tak sa zaobišli bez pokút. Od pondelka 1. februára ale každého majiteľa auta, ktorý nebude mať zakúpenú známku, pošle diaľničná spoločnosť príslušnému okresnému úradu záznam. Vodiči potom dostanú pokutu poštou.

Vysoké pokuty

Diaľničiari majú pre účely kontroly šesť vozidiel a 10 miest so statickými kamerami. Neskôr ich má byť až tridsať.

Kontroly bez zastavenia môžu vodičov vyjsť podstatne drahšie. Strop pokuty v blokovom konaní je 200 eur a v správnom až 500 eur.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy