Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podvodníci v Prešove chcú zarobiť na vratkách za plyn. Vyberajú zálohy
Zdielať na

Podvodníci v Prešove chcú zarobiť na vratkách za plyn. Vyberajú zálohy

PREŠOV / Mladá žena, seriózne oblečená ešte aj s odznakom slovenského plynárenského priemyslu sa postavila pred dvere prešovčanky Aleny a žiadala od nej akúsi zálohu. Tvrdila jej , že ušetrí ešte viac a vratky za plyn by tak mohli byť ešte vyššie. Odvážna dôchodkyňa poslala podvodníčku preč.

Len čo sa objavila správa o vratkách za plyn, o niekoľko hodín stáli pred dverami bytu v Prešove údajní pracovníci SPP s podozrivými otázkami a ponukami.

"Pýtali sa ma koľko platím za plyn a ponúkali mi lacnejší odber plynu. Vtedy mi to došlo, že to asi nie je v poriadku. Keby boli naozaj plynári, vedeli by koľko platím," hovorí obyvateľka Prešova Alena Bodnárová.

Podvodníci

"V tomto čase sa objavujú rôzni podvodníci napríklad aj v súvislosti s vratkami, ktorí chcú ľudí takýmto spôsobom okradnúť," vysvetľuje vedúci odboru prevencie Ministerstva vnútra SR Jozef Halčin.

Preventista z mnisterstva vnutra tvrdí aj to, že najviac ohrozenou skupinou sú samozrejme seniori. Alena Bodnárová z Prešova sa však nedala oklamať a hneď na začiatku jej bola mladá slečna podozrivá. Po ponuke lacnejšieho plynu si podvodníčka dokonca od dôchodkyne vypýtala zálohu.

Ako postupovať

"Vratky sa vyplácajú výlučne formou poštových poukážok. SPP odsudzuje takéto hyenistické správanie a zneužívanie nevedomosti starších ľudí. Odporúčame v takýchto prípadoch okamžite kontaktovať políciu," radí hovorca SPP Michal Holeš.

Ministerstvo hospodárstva SR začalo 27. januára 2016 vyplácať štátny príspevok (tzv. vratky) odberateľom plynu v domácnosti. Ministerstvo vypláca štátny príspevok postupne v priebehu najmenej dvoch týždňov.

Platnosť príspevku

O vyplatenie štátneho príspevku nemusíte žiadať. List s poštovým poukazom vám zašle ministerstvo hospodárstva automaticky prostredníctvom pôšt, na adresu vášho trvalého bydliska.

Štátny príspevok si môžete prevziať počas doby platnosti poštového poukazu, ktorá je 60 kalendárnych dní a je vyznačená na každom poukaze. Vratku si môžete vyzdvihnúť na ktorejkoľvek pobočke pošty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy