Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ekologická havária na Malom Dunaji. Neznáma látka zabila tisícku rýb
Zdielať na
Krimi

Ekologická havária na Malom Dunaji. Neznáma látka zabila tisícku rýb

BRATISLAVA / Strašný pohľad sa naskytol v sobotu ráno rybárom v Bratislave pri Malom Dunaji. Objavili totiž tisícku mŕtvych rýb. Na miesto dorazili aj hasiči a policajti. Blízka fabrika zrejme vypustila do vody kontaminové látky.

K úhynu rýb došlo podľa rybárov v noci z piatka na sobotu. V piatok večer boli totiž niektorí na rybačke a voda bola čistá. Ráno však bola situácia úplne iná. Celý tok v bratislavskom Ružinove, ktorý sa v tomto úseku vlieva do Malého Dunaja bol otrávený. Ryby boli všade, teda po celom brehu.

To, že sa nachádzajú v Malom Dunaji mŕtve ryby spozorovali obyvatelia blízkeho paneláku. Podľa nich je vinník istý. Kto tok otrávil tušia aj samotní rybári. Nestalo sa to totiž po prvýkrát. Susediaca rafinéria podľa ich slov vypustila do vody kontaminované látky, ktoré na všetko živé vo vode pôsobí ako jed.

"Podozrenie je, že to bol opäť Slovnaft. Stalo sa to tu aj pred štyrmi rokmi. Vtedy dostali pokutu, asi nie veľkú," myslí si jeden z miestnych rybárov.

Pátranie

Vedenie fabriky tvrdí, že nevedia o tom, že by sa do vody z ich firmy niečo vypúšťalo, prípadne by im unikli škodlivé látky. No s kompetentnými úradmi spolupracujú.

"Nezistili sme ani únik uhľovodíkov, ani meracie prístroje nič také nezaznamenali. Napriek tomu, po zistení informácie o úhyne rýb, sme začali situáciu preverovať. Aktuálne aj v súčinnosti s vyšetrovateľmi sa podieľame na zisťovaní zdroja a príčin úniku," uviedol hovorca rafinérie Anton Molnár.

Ohrozený Dunaj

Na miesto okrem rybárov dorazili aj kompetentní  z rybárskeho zväzu. Tí sa totiž obávajú, že by sa látka dostala priamo do Malého Dunaja a škoda by tak bola oveľa väčšia. Zároveň privolali aj hasičov, pracovníkov zo životného prostredia, ako aj políciu. "Na mieste sa všetko zdokumentuje. Zoberú sa vzorky vody a aj vzorky rýb," dodal jeden z rybárov.

Rybári rátajú s veľmi vysokými škodami. Voda bola totiž vždy veľmi čistá. Na tomto mieste totiž žili nielen ryby, ale aj raky a bobry. "Uhynuté ryby počítame na stovky až tisícky. Dúfam, že to teraz bude v takom štádiu, že tí dotyční, ktorí s tým niečo majú spoločné, aby aj pykali," dodáva rybár. Prípad už rieši nielen životné prostredie, ale aj polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy