Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na chránenom území sa vyskytol jed, otrava ohrozuje dravcov
Zdielať na

Na chránenom území sa vyskytol jed, otrava ohrozuje dravcov

DOLNÉ LEFANTOVCE / V Dolných Lefantovciach dávali družstevníci nesprávnym spôsobom na pole jed proti hlodavcom. Teraz to musia vysvetliť polícii. Ide totiž o oblasť, kde je chránené vtáčie územie. V okolí žijú napríklad orly kráľovské.

Niekoľko mužov na pole sypalo jed proti hlodavcom. Úplnou náhodou si to všimli ochranári a začali konať. Podľa nich totiž potravu aplikovali nesprávnym spôsobom.

Na záberoch, ktoré sa podarilo získať televízii JOJ, je vidieť, že otravu nechávajú družstevníci na povrchu. V tom vidia ochranári problém.

"Jed sa musí hodiť do diery a zasypať, aby myš, ktorá zožerie otravu. nevybehla bom a následnej ju mohol chránený druh dravca skonzumovať," vysvetľuje ochranca Stanislav Kováč.

Vzácne vtáctvo 

V ohrození sa tak ocitli viaceré dravce či vzácne vtáctvo, ale i zver. V blízkosti pola už niekoľko rokov hniezdia aj dva páry orla kráľovského a ochranári majú obavy.

"Už šesť rokov zahniezďuje. Populáciu pravidelne sledujeme. Taktiež sú tu ďalšie dravé vtáky sokolovité, hlavne sokol rároh, ktorý na území Slovenska je na úhyne," dodáva ochranca Viktor Mlynek.

Vtáčie územie

V tejto oblasti je chránené vtáčie územie. Prípadom sa preto zaoberá už aj polícia.

"Začali sme trestné stíhanie vo veci pre trestný čin ohrozenia a poškodenia životného prostredia," uviedla nitrianska krajská hovorkyňa Renáta Čuháková.

Vzorky jedu odobrali a odborníci ich teraz skúmajú. "Možno je všetko v poriadku, možno je všetko schválené, možno je ten jed legálny, ale minimálne nie je legálny spôsob, ktorým to vykonali," informoval ochranca dravcov Stanislav Kováč.

Na chránenom území sa vyskytol jed, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy