Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovenská justícia zavádzala, tvrdí obhajca Františka Matíka
Zdielať na

Slovenská justícia zavádzala, tvrdí obhajca Františka Matíka

BRATISLAVA / Srbské justičné orgány podmienili vydanie jedného z najhľadanejších Slovákov Františka Matíka garanciou obnovenia súdneho procesu v kauze megapodvodu BMG Invest a Horizont Slovakia. Naše ministerstvo spravodlivosti súhlasilo. Najvyšší súd ale ešte predtým obnovu konania definitívne zamietol. Matíkov advokát preto konanie slovenskej justície považuje za protizákonné a zavádzajúce.

Proces, pri ktorom srbská justícia skúmala, či niekdajšieho šéfa nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia Františka Matíka, vydá na Slovensko alebo nie, trval rok.

Garancia obnovy procesu

Srbi Matíka vydali pod podmienkou, že bude mať nárok na obnovu súdneho procesu. Naše ministerstvo súhlasilo. 

"Srbská strana v priebehu extradičného konania podmieňovala vydanie odsúdeného zárukou, že odsúdený bude mať právo na nový proces. Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky sa v odpovedi na túto žiadosť obmedzilo na poukázanie na príslušné ustanovenie Trestného poriadku, ktoré umožňuje odsúdenému podať návrh na opätovné prejednanie svojej veci súdom," stojí vo vyhlásení ministerstva.

Zavádzajúce stanovisko?

Stanovisko ministerstva spravodlivosti ale prekvapilo Matíkovho advokáta Jozefa Sabóa. Ten nerozumie tomu, ako mohlo naše ministerstvo takýto krok urobiť.

"Toto stanovisko som obdržal. Podľa tohto stanoviska si myslím, že ministerstvo spravodlivosti nepostupovalo v súlade so zákonom," potvrdil Sabó.

Matíkovi totiž už novembri minulého roka Najvyšší súd obnovu konania definitívne zamietol. "V žiadnom prípade sa už žiaden súd na Slovensku touto žiadosťou zaoberať nebude," vyhlásil Sabó. 

To rezort spravodlivosti vedel už skôr, ako poslal stanovisko nielen srbskému súdu, ale aj srbskému ministrovi spravodlivosti, ktorý vydanie Matíka definitívne odsúhlasil.

"Prvýkrát som sa s tým stretol a môžem jednoznačne povedať, že tento postup nie je ani zákonný, ani korektný. Dá sa povedať, že toto stanovisko zo strany ministerstva spravodlivosti bolo zavádzajúce," tvrdí Sabó.

Doklady nie sú

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky zatiaľ nemá originálne doklady od srbskej strany, ani úradne preložené.

František Matík by sa na slobodu mohol dostať už v roku 2022.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy